Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett levande världsarv i Världens Liv på söndag med Rustavi från Georgien dessutom hör vi en av Irlands främsta durspelare

Publicerat onsdag 25 januari 2012 kl 09.00
1 av 2
Rustavi Ensemble. Pressbild: UKK
Mairtin O´Connor Band. Foto: Peter Harkin
2 av 2
Mairtin O´Connor Band. Foto: Peter Harkin

I Georgien i det bergiga Kaukasus sjunger man i stämmor som hos inget annat folk i världen. Sedan 2008 finns traditionen med på FNs lista för så kallade immateriella världsarv. Rustavi är kören som förvaltar traditionen med stort allvar. Rustavi delar kvällen i Världens Liv med irländsk dansmusik med en av Irlands främsta durspelare; Mairtin O’Connor. 

Kaukasiska körklanger med Rustavi från Georgien.

Rustavi bildades redan 1968 och har sedan dess turnerat över hela världen. I höstas var det dags för Uppsala domkyrka där Rustavi sjöng under invigningen av Uppsala Sacred Music Festival. Den stora och andäktiga publiken fick uppleva tolv män i svarta, imposanta folkdräkter som sjöng sånger som verkar huggna direkt ur de kaukasiska bergen. Kärlekssånger, arbetssånger, sånger till ringdanser, kampsånger om landets stormiga historia. Publiken häpnade över den märkliga och virtuosa stämsången som fick vingar i domkyrkans långa efterklang.  Ett levande världsarv!
Inspelning från Sacrerd Music Festival i Uppsala Domkyrka, 3 november.

Irländskt med Máirtin O’Connor Band

Som andra akt i Världens liv hör vi Mairtin O’Connor som länge hållit positionen som en av de främsta durspelarna på Irland. Har sedan tio år tillbaka troget hållit sig till samma lika skickliga spelkompisar; fiolisten Cathal Hayden och gitarristen Seamie O’Dowd. Ibland, som i kvällens konsert, med en fjärde medlem, slagverkaren Jim Higgins.

Det här är musiker som vet hur man får sväng i jigs, reels och hornpipes, som däremellan bjuder på en och annan sång. Som överraskar med swingjazz på irländskt vis och ett stycke klassisk musik. Musik av Händel, barockkompositören, som verkar trivas alldeles utmärkt i händerna på irländska folkmusiker. Konserten spelades in under världsmusikmässan Womex i Köpenhamn 27 oktober.

Meverkande: Máirtin O’Connor, durspel, Cathal Hayden, fiol, banjo, Jim Higgins, bodhran, Seamie O’Dowd, gitarr. Från EBU.

Text och presentation: Mats Einarsson.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.