Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter, nöje och identitet ur ett sverigefinskt perspektiv
Mansbilden i grannlandsparodier

Den finska macho-alkisen och den svenska mysbögen

Publicerat onsdag 4 december 2013 kl 12.26
Lyssna: Mansbilden i grannlandsparodier
(5:38 min)
1 av 2
Partaj-Jarmo/Johan Petersson. Foto: Youtube, Helena Huhta / Sveriges Radio Sisuradio
2 av 2
Mansbilden i grannlandsparodier. Foto: Youtube / Helena Huhta / Sveriges Radio Sisuradio

Parodier utgår från schablonmässiga föreställningar. Syftet är att förlöjliga och underhålla. I Finland och Sverige finns en lång tradition av att driva med varandra på just det här sättet. Men hur ser då bilden av den typiske svenska och finska mannen ut i den älskade och hatade grannens ögon? Jag heter Helena Huhta och ska nu göra en djupdykning i hur män på andra sidan gränsen porträtteras i finska respektive svenska humorprogram.

Varandras raka motsatser

Den finska och den svenska mannen framställs som varandras raka motsatser. Den ena är hård, aggressiv och maskulin, den andra mjuk, kärleksfull och feminin. En alkoholiserad machovilde möter en glad mysbög. Åtminstone är det så i de olika parodier som finns på Youtube.

Jarmo är en riktig machoman som åker till Sverige för att lära svenska män hur riktiga män ska vara. Humorprogrammet Partaj har skapat en hel serie av den här ruffiga rollfiguren. Parodin utgår från en finsk byggvaruhuskedjas reklam, där en bister Jarmo Mäkinen har huvudrollen.

Samtidigt är finska män inte bara hårda och aggressiva i svenska parodier – de är även alkoholiserade. Robert Gustavsson demonstrerar här den finska fyllan i tv-programmet Time out. Så låter det när en finne blir full. Man går igenom fem olika faser, tystnad, glädje, melankoli, ilska och slutligen – koma.

Men hur framställs då den svenska mannen i finska parodier? Här är ett klipp från finska humorprogrammet Kummeli. Lennart och hans partner på en seglbåt. Klädda i mysiga ylletröjor kramar de, och tar på, varandra. De spelar gitarr och sjunger och … duschar ihop.

En fråga om klass

Ja, i finska parodier porträtteras svenska män som mjuka, mysiga och … homosexuella. Den huvudsakliga piken till svensken från finnen tycks alltså vara ”du är omanlig, du är bög”.

Men där finns också ett klassperspektiv. Genom finska ögon mår den svenska mannen bra, han äger en segelbåt och klär sig klassiskt i vitt. Han tillhör överklassen. Finnen representerar däremot, ur svensk synvinkel, nästan uteslutande underklass. Han är en ociviliserad vilde som super i skogen:

Humorgruppen Grotesco skildrar här hur det är att åka på språkresa till finska Rovaniemi, och där lära sig supa med rutinerade finska alkoholister.

Krig och manlighet verkar också höra ihop, tycker man i Finland. Programmet Kummeli har bidragit med en sketch-serie om hur trevligt det var i Sverige under första och andra världskriget. Krig råder, unga män runt om i världen tvingas offra sina liv. Samtidigt har svenska män det bra, de leker, myser och dricker saft.

Skilda manlighetsideal 

Man ska inte ta de här parodierna på allt för stort allvar, men en kort analys är ändå på sin plats.

Dessa Youtube-klipp pekar på att det i Finland och i Sverige råder skilda manlighetsideal, vilket syns i de motsatspar som männen illustreras genom. Finnen är arg, svensken glad. Finnen är hård, svensken mjuk. Finnen är underklass, svensken överklass. 

Jag tror ändå att många i Finland kan känna en viss stolthet över Jarmo-parodierna, och att svenskar kan känna sig ganska tillfreds med att framställas som mjuka. I Sverige kan den finska versionen av ”svensken” tolkas som en bekräftelse på att man har nått långt med jämställdhetsarbetet. Samtidigt kan den svenska versionen av ”finnen” delvis tolkas som en bekräftelse på att den finska mannen är ”tuff” och ”tålig”, i Finland.  

De finska parodierna vill visa att den svenska mannen har förlorat sin manlighet, och därför är skrattretande. I svenska parodier ligger, å andra sidan, humorvärdet i att den finska machomannen har en så omodern självbild.

Frågan är om det finns något enda korn av sanning i hur finsk respektive svensk manlighet tolkas av grannen. Vad tycker du? Lämna en kommentar.

Partaj-Jarmo gästar programmet Finska Pinnar på fredag (6.12) kl 18:10-19:00 i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".