Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Hon gör vardagen vidunderlig"

Publicerat fredag 11 oktober 2013 kl 12.29
Gun Ekroth om Alice Munro: "Hon gör vardagen vidunderlig"
(2:11 min)
Alice Munro. Foto: Peter Morrison/TT

Alice Munroe den kandensiska Novelisten som igår tilldelades nobelpriset litteratur 2013. I hemlandet Kanada är hon obligatorisk läsning i skolan, slipad, osentimental och till synes lätt att läsa har hon beskrivits som och är kanske på grund av detta just en sällsynt läst pristagare.

Eller för att hon är en väntans, byns och de försiktigt sammankopplade ögonblickens författare. Ha där fick jag själv en chans till motivering. Men Den samtida novellkonstens mästare löd ju den korta men officiella motiveringen från svenska akademin.

Gun Ekroth har arbetat med novellformen ett helt yrkesliv. Introducerat mängder av korta berättelser här i P1 och hon har oktober efter oktober hoppats på och hett förespråkat Alice Munroe. Vi bad självklart henne leta efter författarens röst i sitt eget format.

Alice Munro, var är du? Det har ängsligt journalister länge undrat.

Svaret är enkelt och självklart. I sina böcker. Det är där hon vill vara och det är där hon vill möta oss. Håller sig helst borta från mingel och media.

Jag tror att hon tycker om ensamheten precis som ska vi säga, de japanska kotospelarna, som hela livet jobbar på att finslipa en enda melodi, men till fulländning. Går djupare och djupare in i sig själva för att hitta det till synes enkla, det genuina uttrycket.

I alla fall har hon på samma sätt ägnat sig åt att fokusera på sitt skrivande och då i ett format, novellens .

Hon skriver om det hon känner bäst till den lantliga, konservativa bygd där hon växte upp. Där allt , precis allt, händer.

Blir det inte tråkigt, nej inte för en sekund. För det stora med henne är att hon gör vardagen vidunderlig vad den än handlar om tonårsvilsenhet, nedgångna äktenskap, enformiga arbetsplatser bara genom att stillsamt och noggrant vrida sitt kalejdoskop.

Många Nobelpristagare har skrivit noveller, men ingen som enbart ägnat sig åt novellkonsten, har alltså belönats förrän nu.

Jag har jobbat sen mitten av 80-talet som novellredaktör i radio och har inte alls kunnat sända så många Munro-noveller som jag skulle ha velat. Andra författares noveller både klassiker och nutida har jag kunnat korta ner till önskat format.

Men inte hennes.

Hos henne har varje mening, kanske inte varje ord, men varje mening stor betydelse. Hon för berättandet framåt, genom att i små, små steg, i cirklar, nästan omärkligt ta tag i det just sagda. Tar man bort nåt blir det platt och nästan obegripligt.

Så genom att förskjuta små händelser, samtal, erfarenheter så har både historien och läsaren när novellen är slut, skakats om en liten liten aning.

Jag är glad för alla er nya läsare som nu kommer att hitta henne.

Börja gärna med "Äpplen och apelsiner ", eller den senaste "Brinnande livet".

Gun Ekroth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".