Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BOKMÄSSAN I GÖTEBORG 2017

Bokmässan i Göteborg backas upp av internationella mässor

Publicerat torsdag 4 maj 2017 kl 07.20
Frankfurts bokmässa: Vi censurerar inte
(2:32 min)
Bokmässan i Göteborg 2016
Temat för 2016 års Bokmässa i Göteborg var yttrandefrihet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"En bokmässa som helt stänger ute aktörer med nationalistiska värderingar skulle bli verklighetsfrånvänd", säger Katja Böhne, kommunikationsansvarig för Frankfurts bokmässa som stöttar Bokmässan i Göteborg.

Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg har fått både förlag och författare att kritisera mässans ledning. Efter avslöjandet att personer med kopplingar till Nya tider gjort hotfulla hembesök hos journalister har omkring 200 författare meddelat att de inte kommer att närvara på mässan om Nya Tider är där.

Men bokmässan i Göteborg står fast vid sitt beslut att låta Nya Tider ställa ut och hållningen backas upp av stora bokmässor runt om i Europa. 

– Alla bokmässor i världen samarbetar tätt och vi delar inställningen till utställare, även extrema utställare. Så ja, vi stöttar Göteborgs bokmässa, säger Katja Böhne, kommunikationsansvarig på Frankfurts bokmässa, som med sina 270 000 besökare är Europas största.

Talespersoner för de välbesökta bokmässorna i Frankfurt, Helsingfors och Antwerpen betonar alla att de verkar för det fria ordet och att det i första hand är det egna landets lagar som reglerar vilka som får ställa ut och vad som får uttryckas av de som medverkar på mässan. Påpekas bör att tyska lagar skiljer sig från svenska, i Tyskland är det exempelvis straffbart att förneka förintelsen.

– Vår riktlinje är mycket enkel, vi censurerar inte, vi är emot censur och det är skälet till att vi tillåter alla att ställa ut, så länge de inte bryter mot tysk lag, säger Katja Böhne.

Det finns bara ett fall som fått Bokmässan i Frankfurt att stoppa aktörer från att medverka. Det var för drygt 25 år sedan och rörde sig om en unik och mycket uppmärksammad händelse.

– 1989, -90 och -91, åren efter att fatwan mot Salman Rushdie hade utfärdats och hans internationella förläggare förföljdes och en av dem hade mördats, beslutade bokmässans chef att inte låta iranska utställare medverka på mässan. Men det är enda gången en aktör förbjudits att ställa ut, säger Katja Böhne.

Vi tillåter alla att ställa ut, så länge de inte bryter mot tysk lag.

I Helsingfors kan programchefen Jan Erola inte peka på ett enda tillfälle där utställare hindrats från att medverka på bokmässan med hänvisning till aktörens värderingar eller verklighetsbeskrivning. Han säger att bokmässan i Helsingfors följer debatten om Nya Tider noggrant och att det förhoppningsvis kan vägleda dem om en liknande diskussion skulle uppstå i Finland. 

En internationell bokmässa har, enligt Katja Böhne, två syften – dels att vara en marknadsplats för det skrivna ordet, dels en scen för en demokratisk debatt. Och det är på denna scen, inte på mässgolvet, som mässans politiska aspekter bör komma till uttryck. Det handlar om vilka frågor som lyfts fram i samtal och vilka som diskuterar.

Katja Böhne uppmanar författare och journalister att använda sig av scenen för att debattera, och kritisera om man så vill, den växande nationalistiska rörelsen. Men en bokmässa som helt stänger ute aktörer med nationalistiska värderingar skulle bli ett elfenbenstorn, säger hon och fortsätter:

– Sådana bokmässor skulle vara verklighetsfrånvända och inte handla om den utveckling som pågår i samhället i Europa och runt hela världen.

Vilken är din kommentar till att omkring 200 författare meddelat att de inte kommer att åka till bokmässan i Göteborg så länge som Nya Tider får lov att medverka?

– Vi skulle vilja uppmuntra författare och journalister att ta diskussionen. Den nationalistiska rörelsen växer sig starkare överallt i världen och vi kan inte bekämpa den genom att ignorera den. Jag tror att den rätta metoden att motarbeta denna rörelse är att lyssna på den, att diskutera och kritisera den, säger Katja Böhne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".