Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommissionen: Det begicks allvarliga fel

Publicerat fredag 5 juni 2015 kl 17.14
"Mycket allvarligt att de anhöriga åsamkades lidande"
(2:53 min)
FALUN 2015-04-16 Sture Bergwall, nu en fri man sedan Förvaltningsrätten har beslutat att han ska skrivas ut från den slutna rättspsykiatriska vården, lämnar domstolen. Foto Ulf Palm / TT / Kod 9110
Sture Bergwall Foto: Ulf Palm/TT

Det begicks allvarliga fel när Sture Bergwall, då Tomas Quick, kunde dömas för åtta mord som han sedan friats från. Den slutsatsen drar Bergwallkommissionen som i dag presenterade sin utredning.

– Att en person döms för åtta mord, och sen frikänns det är ju otroligt allvarligt. Det är också mycket allvarligt att de anhöriga åsamkades lidande, och att spaningen efter ett antal verkliga mördare upphörde. Vi vet inte hur många mördare, men minst fem mördare, säger utredare Daniel Tarschys.

Bergwallkommissionen har granskat hur det gick till i rättsväsendet och psykiatrin när Sture Bergwall, då Tomas Quick, under tiden han vårdades inom rättspsykiatrin erkände runt 30 mord, dömdes för åtta och efter att han tog tillbaka sina erkännanden fick resning och friades.

I utredningen på över 700 sidor har kommissionen gått igenom alla rättsprocesser där Bergwall dömdes, och också intervjuat 140 av de personer som var inblandade.

Slutsatserna är alltså att det begåtts en lång rad fel, och det redan från starten.

– En sak är ju hur man hanterat de felaktiga uppgifterna som kom från Bergwall redan i de tidiga förhören. Då hade man kunnat säga det här verkar inte stämma, och så slutar man med undersökningarna. Men man tog intryck av att psykologerna sa att det kan gå till så här att man famlar sig fram och under stor smärta försöker finna kontakt med sina minnen.

Enligt kommissionen är ett av de allvarligaste felen att ingen tillräckligt tog fasta på det som talade mot att Sture Bergwall var skyldig, varken i förhör, vallningar eller i rättegångarna.

Enligt dem var för få personer inblandade i utredningarna, det ledde till ett grupptänkande där man inte tog in kritiska synpunkter. Samma åklagare borde inte ha hållit i flera så svårbedömda utredningar om samma person utan att utredningarna granskades.

Tingsrätterna får också hård kritik, de analyserade inte bristerna i utredningarna och hade för låga beviskrav för att döma för mord, dessutom hade domstolarna sakkunniga som inte var oberoende utan varit inblandade i utredningarna. Också psykiatrikerna får kritik för att man inte beaktat risken att Bergwall inte talade sanning.

Kommissionen har också haft uppdraget att komma med förslag på förändringar. Redan har mycket hänt både inom rättsväsendet och psykiatrin, är kommissionens slutsats.

Kommissionen föreslår att poliser ska uppdateras bättre om förhörsmetoder, att åklagare ska vara objektiva även efter att en person åtalats och att man inom rättspsykiatrin behöver bättre kunskap om patienter som har diagnosen personlighetsstörning.

 Och på frågan om det här skulle kunna hända igen, svara utredare Daniel Tarschys:

– Ja det kan det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".