Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sture Bergwall berättar sin historia - som han ser den

Publicerat torsdag 15 september 2016 kl 01.14
En längre intervju med Sture Bergwall
(20 min)
Sveriges Radios Jörgen Huitfeldt tillsammans med Sture Bergwall som håller upp sin bok "Bara jag vet vem jag är".
1 av 2
Jörgen Huitfeldt intervjuar Sture Bergwall om nya boken "Bara jag vet vem jag är". Foto: Sveriges Radio
Sture Bergwall
2 av 2
Foto: Sveriges Radio

Sture Bergwall blev under namnet "Thomas Quick" känd som Sveriges genom tiderna värsta seriemördare. Många har skrivit hans historia men hans själv har inte gjort det förrän nu. I dag släpps hans egen bok "Bara jag vet vem jag är", och han berättar om den i Studio Ett.

Hela intervjun: Lyssna på Studio Ett i P1

Thomas Quick, numera Sture Bergwall dömdes för åtta mord av sex olika domstolar. När han senare beviljades resning och frikändes så blev fallet Thomas Quick istället omnämnt som Sveriges genom tiderna värsta rättsskandal, nu berättar han alltså sin egen historia.

Studio Ett:s programledare Jörgen Huitfeldt träffade Sture Bergwall för en vecka sedan och ställde då frågan vad den här boken tillför till historien om Thomas Quick.

– Framför allt tror jag att den tillför ett inifrån perspektiv och mitt perspektiv framför allt. Vad var det jag upplevde under Thomas Quick-åren? Vad hände under vallningar? Vad hände vid polisförhör? Vid terapisessioner?

Ja, även om Sture Bergwalls bok bekräftar mycket av den bild som redan har kommit fram i tidigare böcker så finns där en hel del som bara han kan berätta. Samtidigt är det hans egen subjektiva bild och det är också så den måste uppfattas. I boken beskriver Sture Bergwall hur han flera gånger förgäves försöker ta sig ur den destruktiva spiralen av erkännanden och terapi.

– Jag gör ju tafatta försök. Men tydliga försök att komma ur det här med polisförhör, det här med morderkännanden

Hur då? Hur gör du det?

– Jag skriver brev till advokaten. Jag skriver brev till van der Kwast (åklagare reds anm). Men då möts jag ju av ett omhändertagande: Det vill säga man kommer in till mitt rum, man ger mig ännu mer Stesolid och Xanor och övertygar mig om att nu måste du fortsätta - för barnens skull, för offrens skull och det blev alltså övermäktigt. Jag kunde absolut inte stå emot.

Vad var det du var så rädd för skulle hända om du skulle ändra dig och säga: "jag har hittat på det här för att få er uppmärksamhet och för att känna mig sedd och så vidare?

– Det där är ju väldigt komplext. Mitt i all den där kärleken som jag mötte så fanns det ju en rädsla, en stark rädsla för repressalier om jag gjorde någonting annat. jag kunde ju bältas, jag kunde sprutas ned med neuroleptika och förlora tankeförmågan.

Var det perioder då du själv trodde - övertygad av samtal och terapi och vallningar - att du kanske hade gjort det där fast du inte kom ihåg det?

– Ja, det var många långa perioder där jag trodde det.

I april förra året klev Sture Bergwall ut från Säters sjukhus som en fri man för första gången på 23 år. Och nu beskriver han sin tillvaro som balanserad och harmonisk.

– Jag vet vem jag är och jag är trygg med mig själv och jag lever ett nyktert liv utan terapi med det naturliga samtalet som är den verkliga terapin eller det verkliga livet, säger Sture Bergwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".