Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen oenig om skatt istället för tv-licens

Publicerat söndag 21 oktober 2012 kl 13.15
"Dagens system är omodernt"
(1:38 min)
Än så länge är betalningsviljan för radio- och tv-avgift god – nästan 90 procent betalar. Foto: Scanpix.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar nu oenigheten inom regeringen när det gäller Public service-kommitténs förslag till ny avgift för radio och tv. Det är oklart om regeringen kommer att skicka utredningens förslag om att ersätta nuvarande radio- och tv-avgift med en skatt på remiss.

– Det pågår diskussioner i regeringskansliet och regeringen, eftersom vi fått en utredning som har ett förslag, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. Jag tycker att det är för tidigt att säga något samlat från regeringen av det enkla skälet att vi mer ska diskutera om den ska sändas på remiss eller hur vi ska hantera det här förslaget.

Betyder det ändå att det finns olika åsikter inom regeringen just nu?

– Det har nog varit känt hela tiden att det finns olika synpunkter på hur man ska se till att få in inkomster till public service om det ska ske via skatt eller genom licensavgiftsmedel.

Moderaterna i regeringen är emot förslaget om skatt istället för nuvarande licens, främst på grund av invändningar från finansdepartementet. Övriga tre regeringspartier vill skicka ut utredningens förslag om skatt på remiss.

Moderaterna har dock tidigare också varit för en övergång till en skatt. Fördelarna, enligt public service-utredningen, är att man får en teknikneutral avgift som inte tar hänsyn till vilken apparat som tv-tittandet sker på.

Än så länge är betalningsviljan för nuvarande radio- och tv-avgift god och nästan 90 procent betalar. Men med en skatt som är individuell kan hela bortfallet kompenseras.

Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna hoppas kunna övertyga moderaterna om fördelarna med en skatt, säger Andreas Carlsson mediepolitisk talesperson i kristdemokraterna.

– Det viktiga är att stryka under är att dagens system med koppling till en tv-mottagare är omodernt, vi behöver hitta ett modernt sätt att finansiera public service.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".