Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp: Ojämställt med jobbskatteavdrag

Publicerat fredag 13 september 2013 kl 11.09
"Ökar skillnaderna"
(1:54 min)
Miljöpartiet säger nej till det femte jobbskatteavdraget, säger Gunvor G Ericson,partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Miljöpartiet kritiserar regeringens jobbskatteavdrag, att bara de som arbetar får sänkt skatt men inte föräldralediga, sjuka och arbetslösa.

Miljöpartiets Gunvor G Ericsson ser den sänkta skatten på arbete som en signal från regeringen att småbarnsföräldrar bör jobba - inte vara hemma med barnen.

– När du jobbar så har du inte lika hög skatt som när du är hemma med föräldrapenning. Det skulle ju löna sig att arbeta, det var ju regeringens mantra. Jag delar inte den uppfattningen när det gäller föräldraledighet. Jag tycker det är viktigt att både kvinnor och män tar ut föräldraledighet.

Gunvor G Ericson är Miljöpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor. Miljöpartiet har sagt nej till regeringens planerade femte jobbskatteavdrag, till skillnad från Socialdemokraterna.

En kvinna med genomsnittslön som väljer att ta ut full föräldrapenning får knappt 22 000 kronor före skatt. Efter skatt blir det 15 400 kronor kvar av föräldrapenningen.

Den som istället har 22 000 kronor i lön får behålla över 17 000 kronor, efter ett femte jobbskatteavdrag.

Miljöpartiets Gunvor G Ericson:

– Och det ökar ju också skillnaden i jämställdhet eftersom det är många fler kvinnor än män som tar ut föräldrapenning.

Men föräldralediga får ju inte betala mer i skatt, det är ju bara de som jobbar som får betala mindre skatt. Hur kan det vara diskriminerande?

– Man jämför vad man får ut i plånboken. Och då kan man konstatera att sedan 2006 har inkomstskillnaderna ökat markant mellan kvinnor och män. Och det handlar ju om det här jobbskatteavdragets konstruktion.

Gunvor G Ericson menar också att jobbskatteavdraget slår mot ensamstående kvinnor med barn. De är oftare föräldralediga, sjuka och arbetslösa.

Men jämställdhetsminister Maria Arnholm vill inte se den sänkta skatten på arbete som en jämställdhetsfråga, och enligt henne vill inte regeringen att föräldralediga ska jobba istället.

--  Med världens mest generösa föräldraförsäkring så signalerar vi verkligen; skaffa barn och var hemma med dem.

hur motiverar du ur jämställdhetssynpunkt att föräldralediga betalar mer i skatt än de som jobbar?

– Jag motiverar det med att vi måste prioritera och vi har prioriterat jobbskatteavdrag för att det ska löna sig bättre att arbeta.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".