Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobbcoacherna lämnar Arbetsförmedlingen

Uppdaterat fredag 27 september 2013 kl 14.05
Publicerat fredag 27 september 2013 kl 12.22
En politiskt motiverad satsning
(1:19 min)
Resultaten har inte varit överväldigande positiva, säger generaldirektör Clas Olsson.

Arbetsförmedlingens system med upphandlade jobbcoacher för nya arbetslösa, som ofta ifrågasatts, ska avvecklas. Enligt Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Clas Olsson ska i stället långtidsarbetslösa prioriteras.

– Resultaten har inte varit överväldigande positiva när det gäller att få folk snabba i arbete. Däremot kan man se att de som har utnyttjat den tjänsten har varit genomsnittligt nöjdare med den service de har fått en de som har varit hos oss på Arbetsförmedlingen bara, säger han.

Arbetslösheten steg kraftigt i samband med finanskrisen 2008-2009. På Arbetsförmedlingen växte systemet med jobbcoacher hos privata företag på bred front. En nybliven arbetslös kunde få coachning i jobbsökandet under tre månader.

Mellan 2009 och 2012 kostade tjänsten 3 miljarder kronor, men en utvärdering som Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering gjorde förra året visade att coacherna inte lett till att fler arbetslösa fått jobb.

– Det var en politiskt motiverad satsning för att man ville bredda, som man uppfattade, valfriheten och se om privatisering kunde vitalisera den tjänst som vi gav, säger Clas Olsson.

Jobbcoachningen för nyarbetslösa som avslutas den sista september är numera bara en liten del av det Arbetsförmedlingen upphandlar externt. Etableringslotsar för nyanlända, rehabilitering och insatser inom jobb- och utvecklingsgarantierna för långtidsarbetslösa fortsätter. Där kan också coachning ingå för dem som varit utan arbete under lång tid.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".