Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Muf vill att M-ledning verkställer las-beslut

Publicerat fredag 2 september 2016 kl 05.20
Ungdomsförbundet riktar kritik mot ledningen
(2:00 min)
Rasmus Törnblom och Anna Kinberg Batra
Rasmus Törnblom och Anna Kinberg Batra. Foto: Fredrik Karlsson/TT, Stina Stjernkvist/TT

På senaste stämman beslutade Moderaterna, mot Anna Kinberg Batras vilja, att lagen om anställningsskydd, las, ska reformeras. Men trots att det snart har gått ett år sedan beslutet fattades har partitoppen inte agerat, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

Moderata ungdomsförbundet riktar nu kritik mot den egna partiledningen.

– Jag uppfattar inte att någonting alls har hänt sedan dess, och det tycker jag är tråkigt. Jag tror att det är viktigt att i en så viktig fråga som arbetsmarknadslagstiftningen agera innan valet 2018, säger Rasmus Törnblom.

Varför är det viktigt?

– Därför att vi ser att utanförskapet 2020 kommer att uppgå till nära en miljon människor, och det gör utanförskapet till en av vår tids absolut största utmaningar. I detta är givetvis arbetsmarknadslagstiftningen en fråga som spelar stor roll.

Efter en flera timmar lång debatt på Moderaternas stämma i oktober förra året körde ombuden över ledningen och bestämde att partiet nu ska arbeta för att reformera las.

Det var en stor seger för Muf och ett historiskt beslut för Moderaterna, sade ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom efteråt. Men nu har det snart gått ett år och partitoppen har fortfarande inte agerat, säger han.

– Jag vet ju vad jag tycker att Moderaterna borde göra, jag kan tycka att turordningsreglerna är särskilt intressanta att titta på. Men stämmobeslutet betyder ju att Moderatledningen ska reformera lagen om anställningsskydd, eller utveckla ett förslag till att reformera lagen om anställningsskydd. Det naturliga är att göra det tillsammans med de andra allianspartierna.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att partiet vill skapa en helt ny anställningsform för unga och nyanlända i Lagen om anställningsskydd – förstajobbet-anställning.

– När vi ser det stora utanförskapet, som fortsätter att växa fram och som nu fördjupas, så kommer det att krävas mer av förslag för att fler ska få det första jobbet.

I vilken utsträckning kommer ni att återkomma med förslag som handlar om att reformera las?

– Las är ju en stor lagstiftning och det största som vi vill göra just med las är en ny anställningsform, en lärlingsanställning där fler faktiskt kan få det första jobbet, säger Elisabeth Svantesson.

Men förslaget om förstajobbet-anställningar drev Moderaterna redan före partistämman, så det krävs någon ytterligare åtgärd, anser Rasmus Törnblom.

– Partistämmans tydliga besked var att det inte räcker, vi måste göra någonting mer. Det är så jag tolkar beslutet att reformera lagen om anställningsskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".