Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljarder att spara inom skola och äldreomsorg för kommunerna

Publicerat måndag 26 september 2016 kl 10.40
"Det är hisnande"
(1:42 min)
Anders Norrlid kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser
Anders Norrlid är en av rapportförfattarna. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Det finns stora skillnader i hur effektivt kommunerna sköter skolan och äldreomsorgen. Om alla gjorde som de bästa kommunerna skulle kostnaden bli 23 miljarder kronor lägre varje år, enligt en ny ESO-rapport.

Rapporten från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som presenteras senare i dag, har tittat på hur effektivt landets 290 kommuner sköter grundskolan, gymnasieskolan och äldreomsorgen. 

Anders Norrlid, kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser, är en av rapportförfattarna. 

– Man borde kunna sänka kostnaderna med ungefär 10 procent utan att behöva sänka kvaliteten, det blir 23 miljarder kronor vilket är hisnande. 

Till exempel har kostnaderna för skolan jämförts med hur många elever som får godkänt resultat. Mellan enstaka kommuner kan det skilja upp till 40 procent i hur effektivt verksamheten bedrivs. 

Olika kommuner har väldigt olika förutsättningar avseende storlek, folkmängd, utbildningsnivå och så vidare, men också när sådana olikheter räknats bort kvarstår skillnader i effektivitet. 

Grundskolan skulle kunna spara 8 miljarder per år, gymnasieskolan 3 och äldreomsorgen ungefär 12 miljarder enligt rapporten. Sammanlagt alltså 23 miljarder kronor. Som jämförelse är regeringens viktigaste förslag i budgetpropositionen knappt hälften så mycket, 10 miljarder till kommuner och landsting nästa år. 

– Man ska ha klart för sig att regeringens 10 miljarder är reda pengar. Våra 20 miljarder är en besparingspotential som möjligen kan förverkligas, säger Anders Norrlid. 

Hur mycket kan man tänka sig att kommunerna verkligen kan spara? 

– Att vi skulle ha en effektivitet på 100 procent i varje kommun tror jag inte är realistiskt att tänka sig. Men ett antal av de här mijarderna går säkert att hämta hem.

Effektivisering i kronor och ören handlar om att minska på främst lokal- och personalkostnader, men det kan också vara att utveckla organisationen. 

– Att bli effektivare kan också vara att till samma kostnad bedriva en bättre verksamhet, och på sina håll kan ju det vara det mest angelägna, säger Anders Norrlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".