Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till läsa-skriva-räkna-garanti

Publicerat torsdag 12 oktober 2017 kl 10.38
Riksdagen, flicka i skolan. Foto: TT/Sveriges Radio.
Regeringens förslag ser ut att röstas ner. Foto: TT. Montage: Sveriges radio.

Regeringens förslag om att införa en så kallad läsa-skriva-räknagaranti redan från förskoleklass ser ut att röstas ner i riksdagen. Såväl allianspartierna som Sverigedemokraterna är emot förslaget.

– Det här är ju ingen garanti för mer kunskap utan det är en garanti för mer administration och mer blanketter för lärarna, säger Christer Nylander som är vice ordförande i utbildningsutskottet och Liberalernas skolpolitiske talesperson. 

– Många pekar ju på att det är ett problem att elever får insatser för sent.

Vad hade du velat se för förslag istället?

– Det är helt rätt att vi sätter in stödet för sent i svensk grundskola, vi behöver pressa ner stödet tidigare. Det är därför vi har ändrat skollagen så att man har tydligare rättigheter där. Det är därför vi inför bedömningsstöd i årskurs 1 och det är därför vi har mer matte och svenska i skolan idag. Nu är det viktigt att lärarna får använda sin tid till undervisning istället för blanketter, säger Christer Nylander.

Läsa-skriva-räkna-garantin som regeringen utlovade redan i sin första regeringsförklaring 2014 innebär att skolorna ska vara skyldiga att kartlägga kunskaperna i svenska, svenska som andra språk och matematik redan från förskoleklass och sätta in åtgärder för de elever som riskerar att inte nå målen.

Förslaget om den här åtgärdsgarantin fick blandat mottagande när det presenterades. Skolinspektionen och specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, var bland dem som välkomnade det medan exempelvis Skolverket avstyrkte förslaget. Lagstiftningen är redan tillräckligt tydlig var motiveringen.

Samma kritik har såväl allianspartierna som Sverigedemokraterna, där Stefan Jakobsson är utbildningspolitisk talesperson:

– Att gå in och detaljstyra från politikernivå något som grundskolelärarna redan idag gör känns väldigt konstigt. Jag är helt övertygad om att lärarna dagligen arbetar med att försöka förstärka för elevernas olika möjligheter till att läsa, skriva, räkna, säger Stefan Jakobsson.

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att både experter står bakom tanken med förslaget och att det egentligen finns en politisk enighet bakom det:

- Nu är det partitaktiken som kommer före de små barnens rätt att få det stöd man behöver. Det vore mycket olyckligt om det också blir riksdagens beslut. Jag konstaterar att Skolkommissionen efterlyste att det här förslaget skulle bli verklighet.

Regeringens andra större förslag under hösten på skolområdet ser ut att få stöd i riksdagen. Sverigedemokraterna ställer sig, med viss tvekan, bakom att göra förskoleklassen obligatorisk. Allianspartierna däremot, vill att riksdagen röstar nej till det, för att istället tillsätta en utredning en 10-årig grundskola. Det vore bättre än en läsa-skriva-räknagaranti anser Christer Nylander:

- Det som verkligen skulle öka kunskapen i svensk skola och förbättra lågstadiet är att införa en tioårig grundskola och har fyraårigt lågstadium. Då hade fler elever lyckats i skolan tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".