Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro dominerade partiledardebatten

Publicerat onsdag 11 januari 2017 kl 14.25
Partiledardebatt och Fredrik Furtenbach

Väljarnas oro och otrygghet dominerar den politiska debatten i Sverige. Det var dagens partiledardebatt ett ovanligt tydligt exempel på, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Normalt spretar en partiledardebatt i riksdagen kraftigt. Men i dag fanns ett tydligt tema, människors oro och otrygghet. Att 2016 var ett dåligt år var partiledarna ovanligt överens om. Däremot tolkar de orsaken till människors oro delvis olika, och även vad man ska göra åt den.

– En del av debatten handlar om kriminalitet. Det är ett ämne som vuxit i betydelse länge, men nu börjar det dominera. I den politiska debatten kopplas det ofta till 2016 år stora debattämne integration, när det handlar om utsatta förorter, och det bidrar väl till laddningen.

Varför talar politikerna så mycket nu om oro och otrygghet?

– En del beror förstås helt enkelt på läget i omvärlden. Vi har krig i Syrien och den största flyktingvågen sedan andra världskriget, ett antal uppmärksammade terrordåd, och den ryska annekteringen av Krim. Till det har kommit krisen i svensk flyktingmottagning förra året, som uppenbarligen gjorde många svenska väljare pessimistiska, och debatten om polisens misslyckanden efter omorganisationen.

– Och slutligen har svenska politiker ruskats om av att britterna röstade för Brexit och att Donald Trump vann valet i USA, och funderar över vad det kan säga om väljarna här hemma.

Vad är det som svenska väljare är oroliga för?

– Enligt de stora mätningarna från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som i och för sig är ett år gamla nu, oroar sig människor mest för miljöförstöring, som inte tar samma plats i den politiska debatten just nu. Och för terrorism. På plats tio och elva kommer brottslighet och situationen i Ryssland. Men då ska man också komma ihåg att oron för Ryssland ökat kraftigt.

– En ny stor mätning från Brottsförebyggande rådet visar också att något fler nu är oroliga över att gå ut i sitt bostadsområde på kvällen, och något fler är rädda att bli överfallna eller misshandlade. Men de flesta är trygga. Mätningen visade också på att de flesta faktiskt har ett stort förtroende för polisen, något som skär sig kraftigt mot den bild flera av partiledarna gav i dag.

Vem gynnas av den politiska debatten om oro och otrygghet?

– Troligen de partier som har ett högt förtroende i frågorna som det handlar om. Det varierar lite mellan olika undersökningar, men fokus på kriminalitet skulle kunna gynna Moderaterna, och även Sverigedemokraterna om väljarna kopplar ihop den med invandring och utsatta förorter. Fokus på försvar kan även det gynna Moderaterna, plus Socialdemokraterna.

– Intressant är också att Miljöpartiet nu börjar tala mer om kriminalitet. De tillhör inte de partier som har ett högt förtroende i den frågan i dag och vill de vända den utvecklingen har de sannolikt en lång väg att gå, att öka förtroende hos väljare i en fråga tar tid.

Statsminister Stefan Löfven tog också upp frågor där det ser ljusare ut, till exempel att arbetslösheten sjunker och att det är hög fart i svensk ekonomi. Varför har det inte betalat sig i opinionen?

– Pessimismen har varit utbredd bland svenska väljare, och det tror jag beror bland annat på den akuta krisen i flyktingmottagandet förra året och de svårigheter regeringen haft att få igenom sin politik i riksdagen. Men regeringar kan generellt inte förvänta sig tacksamhet, tvärtom brukar stödet för sittande regeringar minska. De retar vissa väljare med sina beslut och gör andra besvikna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".