Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skriver ut dyrare cancermediciner än nödvändigt

Publicerat måndag 23 oktober 2017 kl 06.36
"Egen vinning kan vara ett motiv"
(2:20 min)
Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund.
Skånes Universitetssjukhus i Lund. Foto: Johan Nilsson / TT

Patienter i Skåne som är döende i tarmcancer får inte de läkemedel som ger bäst behandling för pengarna.

Enskilda läkare på onkologiska kliniken på Skånes Universitetssjukhus, SUS, följer inte Socialstyrelsens behandlingsriktlinjer och skriver ut mediciner som är dyrare än nödvändigt.

Den slutsatsen dras i en ny rapport från sjukvården i Skåne. Nils Wilking som är docent i onkologi har lett projektet.

– Man har, vad jag brukar kalla, inbäddade ambassadörer. Det är enskilda doktorer som ibland av rent ideellt anser sig vara marknadsförare för en viss typ av behandling, säger Nils Wilking.

Under ett och ett halvt år har man kontrollerat hur läkare skriver ut medicin och behandlar patienter med kolorektal cancer, det vill säga tjocktarmscancer.

Under förvaltningsledningen i Region Skåne har projektet genomförts i den så kallade styrgruppen för ordnat införande.

Resultatet visar att en del läkare inte följer Socialstyrelsens riktlinjer utan istället skriver ut läkemedel som inte bedöms vara kostnadseffektiva.

Nils Wilking anser att det beror på ett osunt förhållande mellan en del läkare och läkemedelsbolag där egen vinning kan vara ett motiv.

– Ja, en förklaring är ju att det här är ett läkarberoende, att enskilda läkare har ett förskrivningsmönster, incitamenten till det kan säkert variera, men att det finns en relationsdriven förskrivningen det har jag sagt i flera år. Och det står jag för.

Jan Astermark är verksamhetschef vid onkologiska kliniken i Skåne, han känner inte igen beskrivningarna i rapporten.

– När det är en förskrivning av ett läkemedel som varierar, så beror det ofta på att det finns mycket vetenskaplig data och där man tolkar fynden olika. Och läkare vill göra sitt bästa för patienterna och då värderar man detta.

Om strävan är likvärdig vård oavsett var man bor i landet, så blir det ju skillnader när man tolkar riktlinjer och förskrivningar?

– Ja så kan man påstå att det är inom medicinen. Vi har inget annat för våra ögon än att vi vill arbeta för de gemensamma riktlinjerna som görs, men vi måste också värdera det till de enskilda patienterna, så gör man på andra håll i landet också.

Han känner heller inte till några osunda relationer mellan läkare och läkemedelsbolag, säger han.

Det som beskrivs i rapporten är inte unikt för Skåne hävdar Nils Wilking.

– Det här är inte unikt i landet. Det finns en spretighet i landet när det gäller förskrivning av cancerläkemedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".