Stor jazz hörs igen efter år i lådor

Publicerat onsdag 18 augusti 2010 kl 12:51
ARMSTRONGS SEXTETT
Louis Armstrongs sextett där även Jack Teagarden ingick, 2 fr vä. Foto: svtbild

Bland jazzälskare nämns ibland orden The Savory Collection med extra spänning, det rör sig om nästan tusen skivor med inspelningar av de stora amerikanska musikerna från sent 30-tal och cirka tio år framåt. Och att det här är extra laddat beror på ett det inte är vanliga treminuters skivor, utan mycket längre inspelningar från radiosändningar, som legat oåtkomligt i lådor i sextio år. Allt finns nu på National Jazz Museum i Harlem, berättar New York Times.

Ljudteknikern William Savory var inte bara intresserad av att spela in ljud på bästa sätt, han var också musikälskare med stort jazzintresse. Och eftersom hans dagliga arbete bland annat gick ut på att bygga och laga inspelningsutrustning var det knappast så långt borta att han också på fritiden ägnade sig åt att spela in. Och till skillnad från en vanlig 78-varvare ville han ordna fram skivor som räckte längre. För han ville spela in jazzmusikerna från de många radioprogram, där radiobolagen sände direkt från klubbar och ballrooms eller festivaler. Där blev låtarna längre an de tre minuter som var vanlifgt, och dessutom fick musikerna en helt annat frihet. Långa jam kunde inte få plats på de vanliga skivorna, men i radion kunde de jamma på hur länge som helst.

Efter Williams Savorys död fanns omkring tusen skivor med unika radioinspelningar, vissa av dem i gott skick i förseglade lådor, vissa knappt spelbara och en del söndervittrade. För att få lång speltid använde han bland annat stora aluminiumskivor och ibland lägre fart, 33 varv istället för 78. Och han vakade över sin samling som en hök, praktiskt taget ingenting läckte ut av samlingen överhuvud taget. Ingen fick lyssna förrän nu.

Nu har museert i Harlem sansat sig något över lyckan att få ta hand om jazz-skatten och börjat överföra musiken till moderna datafiler. Plattorna ska tvättas, spelas av med rätt hastighet och sedan sitter ljudrestauratören Doug Pomeroy och filterar fram ett så bra ljud han kan. Det tar tid och är jobbigt. Redskapen är från tandborste, att rengöra skivorna med, till avacerade dataprogram för att ta bort brus och knaster.

Först ville Doug Pomeroy inte ta jobbet, medveten om svårigheterna och tidsåtgången.

Men så fick han reda på att det var The Savory Collection.

-Titta in hos mej i morgon, så kör vi igång!

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
  Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Läs mer på sverigesradio/support

  Sveriges Radios Webbspelare

  Du kan starta och stoppa webbspelaren med alt + 8

  Ljudkvalitet:
  --:--
  --:--