Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karins midsommarmat: Helstekt och marinerad fläskfilé

Publicerat fredag 18 juni 2004 kl 12.04

Karin Franssons recept i Meny vecka 25 2004

1 kg fläskfilé

Marineringslag nr. 1:
6 dl vatten
½ dl grovt havssalt
2 msk franska örter + gärna några färska timjan- och rosmarinkvistar
6 vitlöksklyftor, krossade med skalet kvar
1 liten gul lök, skivad

Sätt ugnen på 125°. Kok upp lag nr 1 och låt den svalna. Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Salta och peppra lite lätt och bryn det runt om. Lägg köttet i ett ugnsfast fat och sätt in i ugnen på 125° tills innertemperaturen är ca 60°- 65°. Lägg det varma köttet i den svala lagen och låt marinera över natten.

Marineringslag nr. 2:

1½ citron, saft och rivet skal
2 msk balsamvinäger
3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
1 stänk sambal olek
½ tsk salt
1 tsk honung
nymalen svartpeppar
3 kvistar färsk rosmarin, finhackade
2 kvistar timjan, repade blad
4 kvistar bladpersilja, finhackad
2 dl god olivolja

Rör ihop marinaden. Tag upp köttet och skiva det, skeda över lite av marinad nr. 2 och marinera en stund innan serveringen. Servera med en god sallad . Det går utmärkt att marinera annat kött t.ex. oxfilé eller lamm, men då blir innertemperatur en annan d.v.s. 55-60°.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".