Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp för fortsatt vindkraftsutbyggnad

Publicerat fredag 23 oktober 2015 kl 15.49
Hopp för fortsatt vindkraftutbyggnad
(1:34 min)
Kristina Falk  chef för tillstånds- och miljöprocessen på Svevind.
1 av 3
Kristina Falk chef för tillstånds- och miljöprocessen på Svevind. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio
Ställverk vid Skogbergets vindkraftanläggning.
2 av 3
Ställverk vid Skogbergets vindkraftanläggning och ett lika stort har nu Svenska kraftnät lovat att bygga i Trolltjärn.
Karta över vindkraftsprojekt Markbygden. Karta: Svevind.
3 av 3
Karta över vindkraftsprojekt Markbygden. Karta: Svevind.

Utbyggnaden av vindkraftanläggningen i Markbygden står stilla sedan förra hösten.  Men nu har Svenska kraftnät beslutat att investera 85 miljoner kronor i ytterligare en transformatorstation för att förbereda för nästa etapp.

Anledningen till att Svevind stoppat byggnationen av fler kraftverk i Markbygden är de låga elpriserna som gör att en fortsatt utbyggnaden inte är lönsam. Men nu har ett beslut kommit som gör att Svevind fått upp förhoppningarna men beslutet sätter också press på Svevind som bygger kraftverken. Kristina Falk är chef för tillstånds- och miljöprocessen:

− Vi har tecknat ett avtal med Svenska Kraftnät om att transformatorstationen ska vara klar till 2018.

Förra hösten drog Svevind i handbromsen för utbyggnaden av vindkraftverk Markbygden. Då hade totalt 48 kraftverk byggts, av de 1 100 som planerar att byggas.

Vindkraftanläggningen på Skogberget tre mil väster om Piteå består av 36 verk och den är bara en liten del av den första etappen, till den finns också en transformatorstation.

Nu har Svenska Kraftnät som bygger och äger transformatorstationerna beslutat att bygga nästa, som ska ta vara på strömmen som kommer från de kraftverk som byggs i den andra etappen.

Beskedet är positivt för Svevind men det sätter också press eftersom byggandet idag står stilla och vindkraftverken i den första etappen är långt ifrån byggda. Bara 32 av de cirka 300 är på plats.

− Det är väldigt viktigt att vi får en försäkran från Svenska Kraftnät att vi kan leverera ström, samtidigt sätter det press på oss att fortsätta bygga, säger Kristina Falk.

Men vad händer om elpriserna fortsätter att var låga och Svenska Kraftnät bygger en transformatorstation för 85 miljoner. Drar ni igång bygget ändå?

− Det får du fråga oss senare, det kan jag inte svara på idag. Vi utgår från att det finns en politisk vilja till grön energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".