100 brottsutredningar mot företag för fusk med pandemistöd

3:27 min

Företag som drabbats av coronapandemin kan få ekonomiskt stöd. Men många företag kan ha fuskat och fått pengar fast de inte hade rätt till det. Just nu pågår 100 utredningar om såna brott. Företagen kan ha fuskat till sig mycket pengar, säger åklagaren Henric Fagher till Ekot.

– I de brottsutredningar som vi har handlagt har brottsbeloppen varierat från några tiotusentals kronor upp till några miljoner kronor.

Henric Fagher är chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Det är Ekobrottsmyndigheten som utreder ekonomiska brott, som till exempel fusk med skatter och bidrag. Just nu utreder Ekobrottsmyndigheten ungefär 100 olika brott där företag kan ha fuskat med pandemistöd. Det är pengar som företag kan söka om de har drabbats av coronapandemin.

Åklagare har väckt sex åtal mot företag om fusk. Det betyder att det blir en rättegång mot företagen. Men det kommer fler åtal, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Företag kan fuska på olika sätt, säger åklagaren Henric Fagher. En del företag fuskar med permitteringsstödet. Företag får permittera personal om de inte har så mycket jobb längre på grund av pandemin. Då betalar staten en del av lönen och personalen jobbar mindre. Men företag kan ljuga om hur mycket personalen jobbar, till exempel.

Företag kan också säga att de tjänade mer pengar före pandemin än de gjorde, eller att de har högre kostnader än de egentligen har. Och då kan företagen söka mer pengar. Eller så gör företaget vinster som de inte berättar om, säger Henric Fagher på åklagarmyndigheten.

– Det kan vara att man överdriver sitt omsättningstapp, man hävdar att det är kopplat till pandemin trots att det inte är det. Man kan tala om att man inte har gjort vinstutdelningar trots att man i själva verket har gjort det och man kan också överdriva sina fasta kostnader.

Åklagarmyndigheten tycker ändå inte att det är så många som fuskar med pandemistödet, eftersom väldigt många företag har sökt stöden.