Medicin mot ADHD kan minska brottsligheten

Alla fängelser borde ge medicin till dom fångar som har ADHD eller något annat neuropsykiatriskt handikapp. Det skulle minska brottsligheten menar en kriminalvårdare i Örebro. Eva-Leena Engberg i Garphyttan var tidigare kriminell och missbrukade amfetamin. Men sedan hon började med medicin för två år sedan så har hennes liv ordnat upp sig.

Eva-Leena Engberg har missbrukat amfetamin och gjort inbrott i halva sitt liv. För fem år sedan fick hon diagnosen ADHD. Tre år senare började hon äta det narkotikaklassade läkemedlet Concerta. Sedan dess har hon inte haft ett återfall och helt lämnat det kriminella livet bakom sig.

Nu ska Kriminalvården se om behandling av ADHD kan minska risken för återfall i missbruk och brott. 54 fångar med ADHD som snart ska friges från Hågaanstalten utanför Södertälje ska på försök behandlas med Concerta och samtalsterapi.

Kriminalvårdare Steve Eriksson är övertygad om att det kommer att ge resultat.

Men trots att så mycket som var fjärde fånge har ADHD så finns det inga liknande planer på anstalterna i Örebro län. Och det är inte bra, menar Steve Eriksson. Hinseberg, Karlskoga- och Kumlaanstalten borde också behandla de fångar som har ADHD, menar han.