Samebyar säger nej till renbetesavtal i Härjedalen

Samebyarna säger nej till avtalsförslaget om renbete i Härjedalen. De ekonomiska konsekvenserna blir för stora menar samebyarna.

Det är en referensgrupp under ledning av Bo Dockered som har lagt fram ett avtalsförslag för vinterbete på privata marker i Härjedalen.

Förslaget innebär att samebyarna ska betala ett betesarrende på fem kronor per hektar samt utställa en bankgaranti för skadereglering.

Orimligt, menar samebyarna
Samebyarnas kostnadsanalys visar att avtalet skulle innebära ökade kostnader för de två mest berörda samebyarna Mittådalen och Handölsdalen på mellan 500 000-600 000 kronor per år, dels i rena arrendekostnader men också i förlorade intäkter på grund av minskade slaktvikter och ökade tillsynskostnader.

- Det är belastat med för stora kostnader. Hälften av slaktintäkterna går till avtalet, säger Anders Kråik, Handölsdalen.

Ej förhandlingsbart
Markägarnas förhandlingsgrupp har sagt ja till avtalet – men kan inte tänka sig lägre arrendekostnader.

- Nej. Det är inte förhandlingsbart, säger Tage Fjellner, sammankallande.

Samebyarna har nu fått i uppdrag att söka finansiering från annat håll, exempelvis samefonden. Men Anders Kråik, som varit ordförande i samefonden, är skeptisk.

- Vi har redan belastat samefonden hårt med rättegångskostnaderna, säger Kråik.

Större statligt ansvar
Avtalsförhandlingarna har nu fram till årsskiftet på sig att hitta en lösning på betesfrågan. Markägarna är beredda att fortsätta att förhandla - men samebyarna vill framförallt att staten tar ett större ansvar.
-Staten måste ta ett större ansvar annars riskerar rennäringen att försvinna från Härjedalen, säger Anders Kråik.

Medlaren Bo Dockered är fortfarande optimistisk.
 - Jag tror fortfarande på en lösning men jag hade hoppats bli klar redan i dag, säger Dockered. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio