”Som efter kriget” i tyska Grimma

I översvämningarnas spår i Tyskland visar sig nu förödelsen på de platser där vattnet redan runnit undan. I den lilla staden Grimma, vid floden Mulde mellan Leipzig och Dresden, är uppröjningsarbetet i full gång, rapporterar SR:s utsände.
– Som efter kriget ser det ut, tycker Thomas Schneider som städar upp i telefonbutiken där han är anställd, och vore bilden svartvit skulle man tro att det var 1945. En liten tysk stad med stenlagda gator och utmed dem hus, med tinnar och torn, men det är den 20 augusti 2002. En enda sörja Utmed gatorna i den gamla stadsdelen av Grimma löper vallar av allt som människor använder och sparar på: möbler, kläder, papper, prylar, och allt uppblandas till en enda sörja utav det stinkande slammet översvämningen lämnat efter sig. Det var tidigt i tisdags som vattnet inom några timmar steg upp till första våningen. Ingen hann rädda något annat än det egna livet. Nu är vattnet borta sedan i torsdags, och nu ser man följderna. Plastpåsar uppe i träden I träden i Grimma hänger det gamla plastpåsar tre meter upp. De fastnade i grenarna när träden och växterna under två dagar fungerade som sjögräs. Allt - el, gas och dricksvatten - är utslaget. När det ska börja gå att bo i staden har myndigheterna inte ens funderat på. Nu gäller det att klara det mest grundläggande och livsuppehållande först: mat, vatten och någonstans att sova.
Stefan Winiger, Grimma

I Dresden var vattennivån i floden Elbe på lördagsmorgonen 9,40 meter, men mycket tydde då på att kulmen var nådd. I vanliga fall är Elbe två meter djup, vattnet har alltså stigit mer än sju meter i Dresden. Dess gamla stad står fortfarande under vatten, 40 000 av stadens invånare är hemlösa, ytterligare 100 000 bor tillfälligt på annat håll och många historiska byggnader har skadats. Stadens borgmästare har uppskattat att enbart Dresden har skador för säkert en miljard kronor. Minst 90 människor har omkommit till följd av översvämningarna i Tyskland, Ryssland, Österrike och Tjeckien under den senaste veckan.