Skärpta bälteskrav för barn i bilen

2006-11-27: Från 1 januari är det längden och inte åldern som avgör om barnet ska sitta i bilbarnstol eller på bilkudde eller inte. Tidigare gällde sex år som gräns. Men nu har regeringen beslutat att längden är viktigare än åldern eftersom barn ser olika ut. Från årsskiftet gäller att barn som är kortare än 135 centimeter ska sitta i stol eller på kudde.

Framtidens halkvarnare varnar innan halkan kommer

Forskare i Linköping är på väg att ta fram en helt ny typ av halkvarnare för våra bilar. I dag får man antingen lita till temperaturvarnaren eller system som ABS-bromsar, men den nya tekniken bygger på att bilen varnar oss INNAN halkan slår till för att man ska kunna anpassa farten i tid och slippa panikbromsningar på isgata.
Det hela bygger på GPS-tekniken - bilar som kör en sträcka känner av väglaget och skickar automatiskt informationen till en databas som sen skickar tillbaka uppgifterna till andra bilar som är på väg samma sträcka. Just nu prövas olika modeller hos trafikforsningsinstitutet VTI i LInköping. Daniel Rundqvist provkörde i deras simulator.

Dimljus aldrig tillåtet med halvljus

Gång på gång får På väg-redaktionen vad som gäller med dimljus. Får man ha dimljus tillsammans med halvljus i dimma? Nej! Aldrig, svarar polisen.