Färjerättegång inleds
I Norge startar idag, måndag, rättegången efter olyckan med katamaranfärjan Sleipner som krävde 16 människors liv. Kaptenen och rederiet ställs nu inför rätta, men kaptenen anser att tekniken på färjan var för avancerad för att han ska kunna bli ansvarig.
Det var en regnig novemberkväll för tre år sedan som den nya, moderna katamaranfärjan med drygt 80 personer ombord gick på ett skär utanför Haugesund på den norska västkusten. Sleipner var på väg från Stavanger till Bergen, det blåste styv kuling och vågorna var tre meter höga.
Bristande säkerhetsrutiner
Färjan sjönk efter grundstötningen och 16 personer dog. Det är en av de allvarligaste färjeolyckorna i modern tid i sjöfartsnationen Norge och händelsen skakade om landet.
Många norrmän pendlar dagligen med färjorna längs den svårframkomliga kusten med sina fjordar och fjäll. Myndigheterna kom med hård kritik. Färjan hade inte tillstånd att ge sig ut i det hårda vädret och säkerhetsrutinerna hade stora brister. Kaptenen är åtalad för att ha vållat olyckan genom att inte ha haft tillräcklig uppsikt och han riskerar tre års fängelse.
Dålig utbildning
Kaptenen hävdar att han var ovan vid de elektroniska sjökorten och hade aldrig övat på att få ut färjans livbåtar. Rederiet riskerar nu höga böter bland annat för att personalen inte utbildats tillräckligt. Idag ställer de norska myndigheterna strängare krav på färjornas säkerhet.
Rättegången, som väntas ta en månad, hålls i ett litet samhälle på en ö i närheten av olycksplatsen. Tingsrätten har hyrt lokaler i ett hotell för att alla ska få plats. Och för de anhöriga och överlevande är det viktigt att processen leder till att det inte ska vara lönsamt för företag att ha dålig säkerhet.
Beatrice Janzon, Oslo