Ekofrisörer allt populärare

Intresset för hårsalonger som inte använder kemikalier i schampon och hårfärgningsmedel har ökat.

I Östergötland finns det numera två så kallade ekofrisörer, en i Vadstena och en i Norrköping.

- Det var svårt att andas när jag stod och färgade och jag var tvungen att vända bort ansiktet i schamponering, det blev för starkt, säger Jenny Andersson som har en nyöppnad salong där hon bytt ut produkter med kemikalier mot naturliga hårvårdsprodukter.

De flesta som går över till att använda naturliga ämnen från bland annat växter gör det för att de blivit överkänsliga mot de starka kemikalier som finns i bland annat hårfärgningsmedel.

Idag finns det ett trettiotal frisörer i Sverige som har lagt kemikalierna på hyllan och intresset har ökat de senaste åren, både bland kunder och frisörer.

Anledningen kan vara både av miljö- och hälsoskäl. En av dem som klipper och behandlar sitt hår hos ekofrisören i Norrköping är Anita Svantesson som valde bort de vanliga frisersaolongerna på grund av de starka kemikalierna i bland annat permanentvätska.

- Jag tappade nästan allt hår och gick på behandling i Linköping. De påstådde att det berodde på permanentvätska och färgning. Kemikalierna var så starka så håret lossnade och försvann.

Men på Arbetsmiljöverket säger handläggara Tolia Svanehav att det inte alls är säkert att de konventionella produkterna med kemikalier är mer allergiframkallande än de naturliga och hon tror att de som med framgång bytt från de kemiska till de naturliga produkterna har blivit hjälpta  för att de bytt ut just de ämnen som de inte har tålt.

- Många gånger är även de naturliga ämnena som används också allergiframkallande och då har man inte gjort en så stor förbättring av arbetsmiljön när man byter. Men många gånger gör man en stor förbättring när det gäller miljön. De naturliga produkterna är bättre biologiskt nedbrytbara.