Västsvenska översvämningar kopplas till global uppvärmning
Allt mer tyder på att de senaste årens många översvämningar är en del av en ny sorts klimatförutsättningar som svenskarna nog får vänja sig vid. Det menar väderexperter i regeringens klimat- och sårbarhetsutredning som anser att till exempel de stora regnmängderna i Västsverige de senaste dagarna kan kopplas till en global uppvärmning och till mänskliga utsläpp av växthusgaser från bilar och industrier.
– På något sätt har vi nog fått börja känna på den globala uppvärmningen, och att jag säger det beror också på att vi har väldigt höga temperaturer i hela Europa och havet är också varmt, och då är det klart att då påverkas också Sverige.
Lokala vädervariationer spelar också in
Enligt Sten Bergström - som är professor på vädertjänsten SMHI och som också sitter med i regeringens klimat- och sårbarhetsutredning - handlar de senaste årens kraftiga översvämningar i Sverige och Europa om en kombinationseffekt. I botten anser han att det finns en global uppvärmning orsakad av människans utsläpp av växthusgaser till atmosfären. Men de stora regnmängder som vräkt ner över till exempel Göteborgstrakten de senaste dagarna beror troligen inte bara på globalt varmare väder, tror Sten Bergström, utan också på slumpmässiga lokala variationer som förstärker effekterna.
Svårt att bortse från global uppvärmning
– Det hade antagligen inte blivit lika dramatiskt om det inte funnits sådana här kombinationseffekter, men å andra sidan hade det inte blivit så här om det inte varit så varmt över Europa och i haven. Så det är rätt så svårt att bortse från de globala uppvärmningen när man diskuterar de här händelserna.
Reporter: Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se