Kritik från facket mot AD-dom

Nu kommer hård kritik från Fackförbundet Metall på SSAB i Oxelösund, mot arbetsdomstolens dom igår, där man meddelade att det var rätt av företaget att sparka en anställd som, enligt företaget, misskött sitt arbete vid flera tillfällen.

Det var fackförbundet Metall som stämt företaget inför Arbetsdomstolen, AD, efter det att en man som jobbat 16 år på företaget fått sparken förra hösten. Facket håller visserligen med om att mannen gjort sig skyldig till visa fel, bland annat skulle han ha stämplat in - utan att först ha bytt om. Men Metall anser att uppsägning är en för hård åtgärd.

Enligt Ove Jansson, vice ordförande vid Järnbruksklubben på SSAB i Oxelösund, så har både AD och SSAB struntat i att mannen hade personliga skäl till händelserna, och att han nu är bekymrad över vad han ser som ett allt hårdare arbetsklimat.

SSAB hävdar å sin sida, som vi tidigare berättat om, att den uppsagde mannen fortsatte att strunta i företagets regler också efter arbetsgivarens tillsägelser och varningar, något som också bidrog till Arbetsdomstolens beslut.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se