Inget beslut om rökförbud på tyska krogar

I Tyskland har rökarna tillfälligt segrat i kampen om ett rökförbud på restauranger. Efter att regeringen tvingades dra tillbaka ett lagförslag, kan nu inte heller delstaterna ena sig som ett landsomfattande rökförbud.

Alla säger sig vilja skydda icke rökarna, men samtidigt tycks få villa förarga de tyskar som vill tända en cigarett efter maten. Ett rökförbud på tyska restauranger har visat sig vara både politiskt och juridiskt mycket komplicerat.

Regeringen i Berlin hade bestämt sig för ett landsomfattande rökförbud, men tvingades i sista stund att dra tillbaka förslaget.

Kan strida mot grundlagen
Att tvinga restaurangägare att till exempel införa rökzoner, det ansvaret ligger på delstatsnivå och därmed kunde ett rökförbud strida mot grundlagen.

Medan flera länder i Europa har infört sträng lagstiftning med rökförbud på offentliga platser, så har Tyskland med ytterst få inskränkningar blivit rökarnas paradis.

Regeringen blamage skylls på det krångliga federalistiska systemet, som inte ens regeringens jurister hade koll på, andra skyller på en framgångsrik tysk tobakslobby.

Delstaterna betsämmer
Nu blir det upp till varje delstat att bestämma. Förbundskansler Angela Merkel försökte i onsdags få de 16 mäktiga regeringscheferna att ena sig kring gemensamma regler, men det ser svårt ut.

I Saarland, Niederdesachsen och i Bremen tror man på frivillighet, medan den som tar ett bloss på en restaurang i Berlin eller i Ruhrområdet kan i framtiden få en ordentlig bot.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se