Sverigeturkar byggde upp byn Kulu

Vid en tillställning i Folkets hus i Stockholm uppmärksammas på fredagen att det i år är 40 år sedan som de första turkarna kom till Sverige med arbetskraftsinvandringen. Vår korrespondent har besökt byn Kulu, varifrån mer än 70 procent av befolkningen emigrerade till Sverige.

På vissa håll i Turkiet lämnade majoriteten av de boende sin hembygd, för att söka lyckan i det okända landet i norr. Ifrån byn Kulu emigrerade mer än 70 procent av befolkningen till Sverige.

– De flesta säljer sin mark eller djur. De sålde för att ha pengar och kraft och de åkte till Sverige, säger Ethem Cigel.

På restaurang Sverige på Kulus huvudväg Olof Palme-gatan, sitter Ethem Cigel och dricker te. Efter att ha spenderat hela sitt vuxna liv i Stockholm är han tillbaka i sin födelsestad. Han var bland de första som vågade sig till det okända landet i norr, många av dem som flyttade hade ditintills inte ens varit i Turkiets huvudstad Ankara 11 mil bort, berättar han.

Själv var han bara 16 år när han lämnade Kulu, han fick snabbt jobb på en restaurang i Gamla stan i Stockholm, därefter jobbade han som vaktmästare på S:t Görans sjukhus ända tills han skadade ryggen i en arbetsplatsolycka.

Kulu idag en välmående stad
Borgmästaren i Kulu säger att omkring 30 000 personer från Kulu och byarna runtomkring flyttade till Sverige, och att pengarna som kulusvenskarna har skickat hem och det kulturella utbytet har betytt mycket för byns förvandling från en liten, utfattig by till den betydligt mer välmående lilla stad som Kulu är idag.

– Jag är mycket tacksam gentemot Sverige, och för hur svenskarna har tagit hand om invandrarna från Kulu, säger borgmästaren Ahmet Yildiz.

Ser paralleller
Men det relativa rikedomen i dagens Kulu har fått folk från fattigare delar av Turkiet att flytta till staden för att söka jobb, det har lett till spänningar mellan nya och gamla kulubor, de ursprungliga invånarna tycker att nykomlingarna utnyttjar stadens välstånd.

Men Ethem Cigel är inte upprörd, han ser paralleller med sin egen flytt utomlands.

– Vi åkte till Sverige för att tjäna pengar och de kommer hit utifrån och tjänar pengar. Våra liv och deras liv är en exakt kopia.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se