110-åringen ANC befinner sig i en djup kris

8:19 min
  • Ett parti med en stolt historia som speglat hela landets förvandling - från att kämpa för svartas, ja allas, rättigheter under apartheid, till att bli landets helt dominerande politiska rörelse efter de första fria valen 1994.

  • Men hur mår 110-åringen idag egentligen?

  • ANC är idag ett parti i djup kris, efter år av korruptionsskandaler och minskat politiskt stöd bland sydafrikanerna.

Många såg det som symboliskt. Inför ANC:s redan mycket nedtonade 110-årsfirande så höll president Cyril Ramaphosa ett tal inför anhängare och ekonomiska finansiärer på ett exklusivt hotell i Polokwane. Precis mot slutet av talet så gick plötsligt strömmen. Hela lokalen blir mörk, och även om några började sjunga för att lätta på den pinsamma stämningen, så valde presidenten för landet och för partiet att snabbt lämna lokalen, av säkerhetsskäl.

Journalisten Lizeka Tandwa från tidningen Mail&Guardian var på plats och tyckte det var plågsamt att se.

– Jag har varit på många tidigare galamiddagar med ANC som är tänkta att stärka och inspirera de som stöttar partiet, men jag aldrig hade jag sett något liknande, säger hon. Det var symboliskt för var vi står idag. Strömavbrott i hela landet har nämligen varit en följetong i Sydafrika, där det statligt ägda elbolaget Eskom inte lyckats leverera, precis som många tycker att ANC inte heller gör.

Det var många ironiska kommentarer i medierna på strömavbrottet under denna prestigemiddag där gästerna betalat hundratusentals rand för att var med. För ANC är ett parti i djup kris. Enligt Lizeka Tandwa är det kanske den värsta sedan apartheid avskaffades:

– Det här är ett ANC som brottas med stora interna motsättningar, vilket lett till att partiet förlorat sin majoritet i de senaste valen, och tappat förtroendet hos sydafrikanerna, säger hon.

Utöver en svajig ekonomi och hög arbetslöshet som gäller landet som helhet så hopar sig problemen kring den forna befrielserörelsen. Listan kan göras lång: Flera högt uppsatta ANC-funktionärer misstänks för omfattande korruption, bland annat generalsekreteraren Ace Magashule som stängts av från sin post, han tillhör också en ilsken falang som stödjer den tidigare presidenten Jacob Zuma som gör allt för att störa och obstruera presidenten, bland annat genom de våldsamma kravallerna i juli somras som kostade mer än 300 människor livet, ANC har så dålig ekonomi att personal inte fått ut sin lön på länge, partiet tappade stort i de senaste lokalvalen, bland annat i alla storstäder, och som grädde på moset så publicerade nyligen den så kallade Zondo-kommissionen sin rapport som inte målade en vacker bild av ANC.

Zondo-kommissionens uppgift var att ta reda på hur och vad som hände under Zumas år vid makten då korruptionen eskalerade, då många statliga bolag systematiskt plundrades och många statliga funktioner urholkades, bland annat domstolsväsendet, polisen och säkerhetstjänsten – det som här kommit att kallas "state capture".

– Zondo-kommissionen konstaterade att ANC och förra president Zuma stod för själva kärnan, var drivande kraften, bakom den omfattande korruptionen i landet. Till och med Ramaphosa själv sa att ANC var den huvudsakligt anklagade i Zondo-rapporten, säger Lizeka Tandwa från Mail&Guardian.

Det bådar inte gott för bilden av ANC, säger hon:

Och hon får medhåll av statsvetaren Dirk Kotzé från University of South Africa, UNISA. De ursprungliga ideéerna om befrielse och jämställdhet har försvunnit och ersatts av en politisk elit inom partiet som inte är intresserad av det allmännas bästa, vilket kostat partiet politiskt stöd:

– Enskilda ANC-toppar har blivit en slags politiska entreprenörer som engagerat sig politiskt för sin egen vinnings skull. Och därför har de tappat i förtroende hos sydafrikanerna, ledningen inom ANC ses inte som allmänhetens representanter, en regering som levererar, utan som en regering som bara vill gynna sig själv.

Men var i hela denna kris för ANC står Cyril Ramaphosa? Mannen som lovat att städa upp, rensa bort korruptionen och reformera partiet? I december i år kommer den mycket viktiga partistämman att hållas, då ordförande och styrelse ska väljas. Många menar att Ramaphosa är svag och inte har tillräckligt stöd inom partiet, men Dirk Kotzé menar att han står ohotad:

– Han sitter helt säkert som ordförande. Där skiljer jag mig från många andra kommentatorer och analytiker som jag anser underskattar hans ställning inom partiet. Vi har återkommande sett att Ramaphosa som person är mycket mer populär än ANC.

Men partikongressen i december kommer ändå bli mycket viktig för ANC:s framtid menar både Dirk Kotzé och Lizeka Tandwa. De stora frågorna blir då, kommer Zuma-falangen att försvagas ytterligare, och kommer partiet kunnat reformera sig själv, kunna lansera en form av nystart? Om inte så kommer partiet förlora än mer politiskt stöd. Om två år är det dags för nya parlamentsval, som i sin tur avgör vem som blir president:

– ANC befinner sig i en nedåtgående spiral, och det kommer bli svårt för dem att vända det. Jag tror att ANC i framtiden kommer hamna i ett läge då partiet måste ingå i koalitioner, kanske även på nationell nivå. Så är det ju redan på många håll på provins och kommunnivå i Sydafrika, säger Dirk Kotzé.

För journalisten Lizeka Tandwa på Mail & Guardian blir partikongressen i december helt avgörande för ANC:s själva överlevnad.

– ANC måste inse att strukturella förändringar är nödvändiga, och en ny inriktning med konkreta åtgärder som de måste driva igenom. Om partiet inte lyckas med det, så kommer ANC sakta att tyna bort, menar Lizeka Tandwa på tidningen Mail&Guardian: