Region Dalarna styrs borgerligt efter kupp

Region Dalarna kommer att bli borgerligt styrt de närmaste åren. Och det är en överraskande kupp i kommunfullmäktige i Älvdalen i går kväll som fått det resultatet.

Efter valet i september styrs Älvdalens kommun av socialdemokraterna  med hjälp av folkpartiet och miljöpartiet.

Och när fullmäktige i Älvdalen på måndagskvällen skulle välja ledamot i Region Dalarna var därför kommunalrådet och socialdemokraten Herbert Halvarsson det självklara namnet.

Men det blev inte han, det blev i stället folkpartisten Peter Nygren, och detta genom en väl organiserad kupp av de borgerliga i Älvdalen. Borgarna hade förmått Nygren att ställa upp som kandidat, och det var en väl bevarad hemlighet fram till fullmäktigesammanträdet.

Nygrens namn föreslogs av borgarna under sammanträdet, och han valdes med röstsiffrorna 20-15.

Herbert Halvarsson stöddes enbart av sina egna medan Peter Nygren fick oppositionens röster plus tre från folkpartiet och en från miljöpartiet.

Kuppen var ett faktum, och förvåningen och snopenheten lär ha varit stor hos socialdemokraterna. Beslutet i fullmäktige i Älvdalen innebär alltså att borgarna tar makten i Region Dalarna, och att centerpartiet får ordförandeposten där.

Och i Älvdalen har nog regeringssamarbetet mellan socialdemokraterna och folkpartiet fått sig en törn efter det som skedde i går kväll.