Alkoholkontroller ger bra resultat

Förra veckan togs 28 skånska bilister för rattonykterhet. Det är ett bättre resultat än de två senaste årens satsningar mot rattfylleri som polisen gjort.

Alkoholkontrollerna på de skånska vägarna ingår i en rikstäckande satsning mot rattfylleri. Men det är också en del av en större insats som genomförts i 20 länder inom EU. Syftet är att ändra folks körbeteende när det gäller alkohol genom att visa sig ute så mycket som möjligt.

Efter 12 895 utblåsningar fastnade 28 bilister i polisens rattonykterhetskontroller. Dessutom var tre förare drogpåverkade. Och detta är ett bättre resultat än dom två senaste åren. Förra året togs 32 rattonyktra förare och 2004 var det 48. Ändå var polisen mer aktiv detta år och genomförde fler tester.

I år gav alkoholkontrollerna gav mest resultat i Nordvästra Skånes polisområde. Där fastnade elva rattonyktra personer och en drogpåverkad.

Men det är inte bara onyktra eller drogpåverkade förare som polisen fångar upp. I Kristianstad tog man bara en bilist för rattonykterhet. Men samtidigt upptäcktes också 94 andra trafikbrott av olika slag.

Satsningen mot rattfylleri ska även följas upp den vecka med ytterligare kontroller i Skåne.