Många barn är rädda för julen

Fler barn än tidigare oroar sig för bråk och ensamhet i julhelgen, och i år har Socialjouren i länet beslutat att utöka sin bemanning under jul och nyår.

Ida Bylund är barnombudsman i Uppsala och hon vittnar om att fler barn än tidigare känner oro inför de kommande helgerna;
- Jag möter ju många barn i mitt arbete och jag har märkt av en väldigt stor oro hos vissa av dom inför julen.
- Varför är det så tror du?
- Julen kan ju ta fram de jobbigaste sakerna, man kan känna sig mycket ensam, det kan vara förknippat med mycket skuldkänslor. Om man har skilda föräldrar så kanske man känner skuld för att man inte kan träffa båda två under julen tillexempel.

För många blir julhelgen ett helvete med ensamhet, föräldrar som dricker för mycket, bråk och misshandel. Många flickor har ätstörningar och mår illa bara av tänka på all julmat de måste undvika.

För att kunna stötta alla som väntas må dåligt i helgerna så utökar nu socialjouren sin beredskap, säger Björn Andersson, chef för socialjouren i Uppsala län;
- Jag tror att det var för några år sedan så hade vi enormt mycket samtala så att vi satt i telefon nästan dygnet i ett par dagar. Men det kan variera väldigt mycket.

Men många försöker klara sig på egen hand säger Ida Bylund barnombudsman i Uppsala kommun;
- Vissa av dom är väldigt kreativa och ordnar alternativa jular med kompisar som också har det jobbigt i familjen, annarts kan jag uppmana till att vara medmänniska och bjuda in dom som man vet annars skulle sitta ensamma.