Hormonerna

Dom påverkar våra liv på ett grundläggande sätt, ibland så  mycket att dom nästan tar kontrollen över oss. Vi skyller ifrån oss, eller ursäktar med att: Det är nog hormonerna. Men vad är myt och vad är sanning, kring hormoner egentligen? Kropp & Själs reporter Gustav Asplund tittar närmare på de mystiska molekylerna i våra kroppar som vi fortfarande vet rätt lite om.

Först i tur står det ämne som skulle kunna kallas  kärlekshormonet: oxytocin. Från att bara betraktats som en harmlös amningshormon ses oxytocin nu som en av de viktigaste beståndsdelarna i vårt antistress‑system.

Hormon #2 i vår serie om hormoner är testosteron, kanske  det hormon som vi får tydligast associationer kring. Testosteron är ofta synonymt med att vara man. Men systemet är givetvis mer intrikat än så.

Hormonerna påverkar både kroppen och själen och sånt som tidigare bara haft en psykologisk förklaring  kan numera ofta  även förstås rent kemiskt och medicinskt. Det gäller inte minst det tredje hormonet i vår serie, kortisol. Det gäller inte minst dagens hormon, som vår reporter Gustav Asplund tittar närmare på: stresshormonet kortisol.