Nytt äldreboende trots sparkrav

Nu ska 63 nya äldreboendeplatser inrättas på Erikslund i Boden. Det förslaget kommer fem veckor efter socialförvaltningen i kommunen beslutande att läggar ner ett flertal äldreboenden för att spara pengar. Kristdemokraterna i kommunen är kritiskt till de tvära kasten.

– Vi efterlyser en handlingsplan för äldreomsorgen, säger Anders Pettersson (kd).

På måndagens fullmäktige klubbades det igenom att Sveafastigheter köper huset på Erikslund där vårdcentralen idag finns. Notan gick på 20 miljoner kronor. Samtidigt upprättas ett 20-årigt hyreskontrakt mellan Sveafastigheter och Bodens kommun för de äldreboende som nu planeras.

Den nionde november i år tog socialförvaltningen i Boden beslut om ett rejält sparkrav på sammanlagt 5,5 miljoner. Ett flertal äldreboende platser skulle läggas ner med motiveringen att förvaltningens analys visade att Bodens kommun, jämfört med andra liknande kommuner, hade för många boende platser för äldre. I beslutet skulle Sörgården Södra med 27 platser avvecklas och även delar av Midgårdarna försvinna.

Krisdemokraten föreslog då att 10 miljoner skulle skjutas in, något som inte gick igenom.

Fem veckor senare är krisdemokraten Anders Pettersson kritisk och ställer sig frågan om detta kommer att leda till avvecklingar på andra boenden.

– Visst blir säkert Erikslund ett jättebra boende men naturligtvis får ju detta konsekvenser.

Bodens kommun kommer under det närmaste året se över verksamheter och lokaler som finns i äldreomsorgen. Enligt socialnämndens ordförande Anders Sundström är inte alla i boenden i tipptopp, någon garanti för att fler äldreboende kommer att läggas ner finns heller inte.

– Det här är en lång process, vi tycker inte att detta behöver skapa oro utan istället en framtidstro att detta är en utveckling mot något bra.

Maria Lindgren, SR Norrbotten
maria.a.lindgren@sr.se