Ericssons miljardaffär en genväg till spetsteknik

Uppdaterad 16:42
På onsdagen presenterades en ny storaffär i telekombranschen. Företaget Ericsson köper det amerikanska bolaget Redback för motsvarande 13 miljarder kronor.

Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg medger att Ericsson därmed tar en genväg till den nya spetstekniken för mobil, data och tv.

Kraftfulla investeringar
– Det här är ett område som växer i betydelse. Det är ett område där vi investerar rätt så kraftfullt nu och för framtiden. Det här innebär egentligen bara att vi snabbar upp den utvecklingen, för när vi kommer upp i intelligenta routers, så kommer det att ta oss några år att dels utveckla produkter och så ska vi få mer affärsrelationer.

– Det är självfallet så att om vi förvärvar det här bolaget så är det lite av en genväg och en uppsnabbning av vår position. Alla vi som konkurrerar inom det här området är i den situationen att det här är nytt och vi bygger våra positioner och vår styrka.

– Vi är varken före eller efter någon, det finns ingen tydlig ledare i branschen på just det här området. Det här är framtiden i telekom, så det är viktigt för Ericsson att vara där, säger han.

Hur kommer det sig att ni med er forskningsbudget inte har den här tekniken redan?

– Om man skulle titta på hur mycket av vår forskningsbudget som går in i ip-teknologi, så är det säkert hälften som i dag är engagerade i ip-relaterad teknisk utveckling. Det kommer alltid att vara så att det finns produkter någonstans där utvecklingen går lite fortare och då kan man köpa ett bolag. Vår strategi är hela tiden att bygga på egen utveckling, men när vi känner att det finns bolag som har bra produkter kan vi addera in dem.

Det handlar om ip-teknik eller internetteknik som gör det möjligt för fast och mobil telefoni och data och tv att växa ihop. För det krävs en snabbare och kraftfullare bredbandskopplare, en router.

Jämför med AXE-växeln
Carl-Henrik Svanberg gör själv jämförelsen med den tidigare AXE-växeln för fast telefoni, Sveriges största exportprodukt hittills tillsammans med läkemedlet Losec. Han menar att steget som nu tas från AXE till ip-plattform är lika stort som förut.

Redback startades 1996 och är alltså ett ungt företag men redan en veteran i en bransch där allt går snabbare, och där konkurrenterna springer lika fort som Ericsson.

Alcatel plus Lucent och Nokia plus Siemens är på väg att slå ihop sina nätverksverksamheter.

Genvägen att köpa Redback istället för att utveckla tekniken själv vinner tid och pengar åt Ericsson.

– Att vi får bredband, det i sin tur leder till att vi kan erbjuda tv on-demand. Vi kan prata över internet och vi kan ladda ner musik. Allt detta ställer krav på tekniken som inte ip-näten har idag och det här är produkter som gör att vi kan skapa den kvalitet som du som användare söker, säger Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se