Kina skärper kraven för adoptioner

Det kommer att ställas högre krav på dem som vill adoptera barn från Kina. I veckan väntas kinesiska myndigheter meddela sina nya krav. Enligt internationella adoptionsorganisationer ska bland annat ensamstående och överviktiga inte få adoptera kinesiska barn.

Allt fler utlänningar vill adoptera kinesiska barn. Därför kommer Kina att skärpa kraven på blivande adoptivföräldrar från och med mitten av nästa år.

Enligt amerikanska adoptionsorganisationer kommer de nya reglerna bara att godkänna adoptivföräldrar som varit gifta i minst två år, de får inte heller vara överviktiga eller ta mediciner mot psykiska besvär.

Kina har tidigare tillåtit ensamstående att adoptera, men är negativt till homosexuella par.

Mest flickor adopteras
I Sverige finns drygt 2 600 personer som har adopterats från Kina, och de alla flesta har kommit efter år 2000. Förra året fick 462 kinesiska barn ett nytt hem i Sverige.

De flesta kinesiska barn som adopteras bort är flickor, eftersom kinesiska familjer bara får ha ett barn och många familjer helst vill ha en son. Det är också vanligt att barn med handikapp eller de som föds med kluven läpp hamnar på barnhem i Kina.

Långa köer
Efterfrågan på kinesiska adoptivbarn har ökat, och nu är det långa köer för blivande föräldrar, främst från USA, men också från Europa.

Enligt en anonym tjänsteman på det kinesiska Centret för adoptionsfrågor är de nya striktare reglerna för föräldrar till för att barnen ska få växa upp i en bättre miljö. Han förnekade att reglerna skulle ha kommit till för att göra det svårare för homosexuella att adoptera.

Under den här veckan förväntas de kinesiska adoptionsmyndigheterna meddela alla detaljer kring de nya reglerna för adoption.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se