
Kriget mot kvinnan även i fred
Allt fler rapporter från internationella biståndsorgan och hjälporganisationer betonar kvinnors betydelse för utveckling och fattigdomsbekämpning. Ändå domineras nyhetsmedia av rapporter från storpolitisk konflikt och krig. Men den särskilda roll kvinnor spelar skildras sällan.
Även vid krigets slut , vid fred, fortsätter ett lågintensivt krig; våldet mot kvinnor. Konflikt gör i intervjuer och reportage nedslag i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika. Men börjar vid egen dörr, med ett svenskt lumparminne. Programmets producent Mikael Olsson minns värnpliktens befälsutbildning där mål vid skjutövningar döptes till kvinnans könsorgan, där femininitet häcklades och till och med fordonstjänsten sexualiserades.
Reportage från en annan machokultur; Israel. Där väntas i dagarna Israels riksåklagare avgöra om landets president, Moshe Katsav, ska åtalas för sexuellt ofredande å våldtäkt. Landets justitieminister Haim Ramon avgick i slutet av augusti och står nu inför rätta. Anklagad för sexuellt ofredande av en kvinnlig medarbetare. Det är symptomatiskt säger Yvonne Deutsch, från kvinno-organisationen Kol Ha-Isha. Toppofficerer och ministrar har sett sexuellt ofredande som en arbetsbonus, säger hon. ”De bästa grabbarna till flygvapnet och de bästa tjejerna till piloterna” var ett talessätt använt av förre presidenten Ezer Weizman. Deutsch ser samband mellan den ständiga konflikten med palestinierna, det då alltid förhärskande krisläget, armé-kulturen och en eftersatt jämställdhet. Reporter Anneli Rådestad.
Men medan armén domineras av män består fredsrörelsen i Israel å Palestina består främst av kvinnor. Ilana Sugbeker och Mirvat Omari utgör ledarskapet i organisationen ”Community of Learning Women”, som har sitt säte i Israel. De intervjuas om sin situation under ett besök i Stockholm tillsammans med andra freds- och kvinnorättsaktivister från Israel och Palestina, inbjudna av den svenska organisationen Kvinna till Kvinna.
Intervju med Carolyn R Nordstrom, är professor i antropologi vid Notre Dame University i Indiana i USA. Sen 80-talet har hon rest och bott i konfliktområden världen över. Hon förvånas över att trots att det främst är män som utkämpar väpnade strider, så är det lika många kvinnor, eller ibland till och med fler kvinnor faller offer; som dödas, torteras och/eller blir våldtagna under krig. Det beskrivs som en militär taktik; genom att förnedra fiendens kvinnor, demoraliseras männen.
Men även när freden kommer fortsätter övergreppen. Det blev tidigt känt att fenomenet massvåldtäkter i konflikterna på Balkan avlöstes av bordeller när FN:s fredsstyrkor tog plats där. I Bosnien låg många de i närheten av de internationella säkerhetsstyrkornas läger. Bordellerna invid amerikanska förläggningar hade namn som ”Arizona” eller ”Chicago”. Invid ryska baser hette de ”Moskva” och liknande. Från Kosovo skickades tre svenska officerare hem efter att ha köpt sex och sedan märkt kvinnorna på insidan av låren med tjänstestämpeln. ”Det var allmän jakt på fruntimmer”, sa en av de sparkade svenska befälen”.
För två år sedan, november 2004, som exploderade frågan i offentligheten. FN:s generalsekretare Kofi Annan, erkände att personal i FN:s fredsbevarande styrkor i demokratiska republiken Kongo sannolikt gjort sig skyldiga till en lång rad sexuella övergrepp. I brittisk press rubricerades händelserna ”FN:s eget Abu Ghraib”. Under året växte det till 150 anklagelser om allt från utnyttjande av prostituerade till gruppvåldtäkter och pedofili. Och i en del fall inspelat, och sålt som porrvideo. Interna utredningsgrupper, konferenser ordnades och nya föreskrifter har utfärdats sedan dess. Men trots det kommer fortfarande rapporter om nya övergrepp. Bara för någon vecka sedan rapporterade BBC om FN-soldater som utnyttjar barn sexuellt på Haiti. FN:s ledning för fredsbevarande operationer säger idag att man ”utgår från att övergrepp är ett pågående eller potentiellt problem i alla fredsuppdrag”.
En av väckarklockorna var en forskningsrapport skriven av den brittiske statsvetaren Paul Higate vid universitet i Bristol. Higate intervjuade ett FN-personal och lokalt boende i Kongo och Sierra Leone. Konflikts Mikael Olsson ringde honom och han vittnar om upprepade rapporter om övergrepp som underminerar hela idéen med FN:s freds- och säkerhetsskapande insatser.
Kommentarer av Jan Eliasson, Sveriges förre utrikesminister, fd ordförande för FN:s generalförsamling och nu nyligen utsett FN-sändebud till Sudan, Nina Larsson, fd FN-officer i Kosovo, nu riksdagsledamot för folkpartiet och Claes Borgström, jämställdhetsombudsman.
Intervju med Edda Gaviola, chef på människorättsorganisationen CALDH i Guatemala, där det gått 10 år sedan inbördeskriget tog slut. Men våldsnivån mot kvinnor når nya toppar varje år. ”Feminicidos” (ung kvinnomord) har blivit ett begrepp. Bara förra året mördades 665 guatemalanska kvinnor. Endast i två fall ledde det till gripande och fällande dom.
Mary Caprioli, forskare i statsvetenskap vid University of Minnesota i USA, intervjuas om varför våldet kan mot kvinnor kan komma att intensifieras efter konflikter.
Dessutom
Den (o)svenska julgruppsfabriken
Konflikts reporter Randi Mossige Norheim besöker Svenska mässan i Göteborg där hela bottenvåningen veckorna före jul förvandlas till ett löpande band för julgrupper. Korgar med jord, mossa, hyacinter, julstjärnor, tomtar och glitterkulor. Arbetarna kommer bla från Polen via ett engelskt uthyrningsföretag. ”Svenskarna brukar tröttna och säger aldrig mer”, säger de polska arbetarna som flera är här för tredje, fjärde året i rad.
Reportage direkt från julgruppsfabriken. Där svenskar inte vill jobba. Så arbetskraften för svenskt julpynt blir utländsk. Och billigare.
Programledare: Silan Diljen Producent: Mikael Olsson