Valdeltagandet lågt i storstadsförorter
Det låga valdeltagandet i förra valet i storstadsförorter med många invandrare och arbetslösa visade klyftor i det svenska samhället. I Botkyrka söder om stockholm röstade välbeställda i dubbelt så stor utsträcking som socialt utsatta
I miljonprogramsförorten Fittja röstade drygt 40 procent av de röstberättigade i kommunalvalet. Ekot är där igen för att undersöka hur valdeltagandet kan bli i år.
Valdeltagandet i kommunalvalet i Botkyrka var 70% vid valet för fyra år sen. Men bakom den siffran döljde sig en djup klyfta. I villaområdet Uttran röstade 9 av 10. Några kilometer därifrån i höghusområdena Fittja och Alby med många arbetslösa och invandrare röstade bara 4 av 10.
- Jag tror att det stannar runt 40 - 50 procent, säger en Fittjabo.
Varför är det är så?
- För att de ser att de som håller på med poltik inte bryr sig om det här området. Man känner att det spelar ingen roll om man röstar eller inte., svarar han.
Botkyrkas starke man
Socialdemokraternas röda valstuga med vita knutar här på torget i Fittja är stängd. På väggarna sitter valaffischer med bilder på Botkyrka kommuns starke man Anders Arnesson. ”För en fortsatt positiv utveckling i Botkyrka”, står det.
- Jag tror att vi kommer att få ett betydligt högre valdeltagande i år än förra valet, säger Anders Arnesson, socialdemokratiskt kommunalråd.
Tror på större valdeltagande
Socialdemokraten Anders Arnesson har varit kommunalråd i Botkyrka sedan 1986. Han försöker själv vara i valstugorna varje dag vid lunch, och så ofta som möjligt när de är öppna också på kvällstid. Efter förra valets låga valdeltagande lovade han att satsa mer än tidigare på att få folket i miljonprogramsområdena att gå och rösta.
- Vi har haft 40 stycken demokratiutvecklare anställda utav kommunen, som mer eller mindre på heltid, har anordnat möten, besökt olika föreningar, diskuterat i ren allmänhet, funnits på våra medborgarkontor, och helt enkelt uppmanat folk att delt i valet
Problemet brist på delaktighet
Fem miljoner, säger Anders Arnesson, att kommunen satsat på de 40 demokratiinformatörerna och bland annat boenderåd, föreningsråd och ett ungdomsråd som ordnat debatter och möten. Kritiken har varit att det är sådant som är partiernas uppgift, och inte kommunens.
Anders Arnesson sa efter förra valet att grundproblemet har varit att många inte känner sig delaktiga i det svenska samhället. Nu tror han att det har blivit bättre sen de fått ner den öppna arbetslösheten och sänkt antalet socialbidragstagere.
- Det får vi alltså se på valdagen om vi har lyckats. Men vi kan se att den demokratiiska processen i kommunen, och delaktigheten bland de som bor i exempelvis i våra miljonprogramsområden, har blivit mycket större, säger Anders Arnesson.
”Fel sätt”
Till förra valet gjorde kommunen en reklamfilm för att få folk att gå och rösta, och där var Dogge i Latin Kings med. Han har bott i Botkyrka i hela sitt liv.
- De har säkert gjort jättemycket för att få folk att gå och rösta. Men jag tror att de har gjort det på fel sätt. Ska man få folk här ute att engagera sig. Då måste man snacka om problemen som folk har här, säger Dogge i Latin Kings.
Dogge tror att siffrorna över valdeltagandet kommer att vara lika dystra vid det här valet.
Vad är det viktigaste att göra här ute?
- Det är ju den här frågan om invandring, segregation, kriminaliteten, kamphundar, droger. Det finns en del frågor som behöver lösas och som behöver arbetas med mera på ett djupare plan, och då inte i något kortsiktigt projekt. Och få folk härifrån att arbeta med det.
- Det är fortfarande så at det kommer folk utifrån som ska lösa problemen här, men de har aldrig satt sin fot här innan och vad vet de, inte ett skit, säger Dogge i Latin Kings.
Daniel Värjö, Ekot