Reinfeldt får kritik för klimatuttalande

Under invigningen av regeringens nya expertråd för klimatfrågor häromdagen sa statsminister Fredrik Reinfeldt att han inte tycker att vanliga svenskar ska känna något krav på sig att förändra sin livsstil för att bidra till att bromsa den pågående klimatförändringen. Ett uttalande som nu får hård kritik av Svante Axelsson - generalsekreterare för svenska naturskyddsföreningen.

– Det här sättet att närma sig miljöfrågorna genom att försöka ge vanligt folk dåligt samvete för hur de lever tror jag är fel väg. Jag tror, med vad vi vet nu, att våra krav och anspråk på att människor måste förändra sitt sätt att leva kan dämpas, sa statsministern i en intervju i ekot före jul.

Hårresande syn på klimatlösningar
Uttalande om att vi svenskar inte behöver ändra vår livsstil kom strax före jul - i samband med att Reinfeldt och hans kollegor presenterade det nya vetenskapliga råd för klimatfrågor som regeringen nyligen tillsatt. Och en av dem som nu reagerar på statsministerns uttalande är generalsekreteraren för svenska naturskyddsföreningen Svante Axelsson.

– Jag tycker att det är hårresande att en statsminister år 2006 underblåser den maktlöshet som många individer redan känner, att det inte spelar någon roll vad jag gör. Det är ju just det som gör att vi inte kan se några förändringar globalt för att alla människor tror att dom är så små att dom inte gör någon skillnad i det stora hela.

Rådmedlemmar ger statministern delvis rätt
En av dem som sitter med i det vetenskapliga klimatråd som regeringen tillsatt är Anders Biel, professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Han har studerat vanor och attityder till handlingar som har konsekvenser för miljön. Han ger Reinfeldt rätt i att sannolikheten att nå miljömål är liten om man ska lita till privatpersoners engagemang, Det finns studier som visar att människor i allmänhet inte är beredda att göra särskilt stora uppoffringar i sina egna liv för att förbättra miljön.

– Det betyder ju att vill man få en ändring till stånd så kanske man inte först och främst ska sikta på att enskilda människor ska ändra sitt agerande utan att politiken genom sina beslut får begränsa vår möjlighet att agera i negativ riktning.

Rätt men ändå fel tänkt tycker kritiker
Politiska och ekonomiska styrmedel behövs alltså, engagemang räcker inte, enligt psykologiprofessorn Anders Biel. Och på den punkten håller Svante Axelsson på naturskyddsföreningen med, men varnar samtidigt för att några sådana beslut aldrig kommer att bli verklighet om det inte finns just ett engagemang hos vanliga människor som sätter press på beslutsfattarna.

– Politiken blir ju radikal först när det finns ett folkligt tryck, en folklig opinion, och därför är ju människors engagemang när det gäller att köpa miljöbil, att skicka in insändare och att uppmana politiker att ta tuffare beslut ett måste för att politikerna ska våga ta de beslut som är nödvändiga.

Reportrar: Camilla Widebeck
Kristoffer Gunnartz
Per Hylén
camilla.widebeck@sr.se