Får inte starta frigymnasium i Falun

Uppsalaföretaget Betula Doctrina som ansökt om att få starta ett frigymnasium i Falun med bland annat flera hantverksutbildningar får nej från skolverket. Företaget har inte den ekonomi som krävs för att man ska kunna få bidrag, menar verket.

Det är ett flertal gymnasiala utbildningar som Betula Doctrina har ansökt om att få starta i Falun nästa höst. Det handlar om bygg- och el-utbildning, utbildning i energi och olika former av hantverksutbildning, bland annat i hud- och nagelvård och fotterapi.

Men företagets ansökan godkänns alltså inte av skolverket. Enligt verket har inte företaget lyckats säkerställa att flera kurser ger dom kunskaper och färdigheter som gymnasieskolan ska förmedla. Men det avgörande skälet till att skolverkets nej är tydligen ekonomin.

Via affärs- och kreditupplysningsföretaget UC har verket fått veta att en av dom två delägarna i företaget har ett flertal betalningsanmärkningar och en betydande skuld till kronofogden.

Skolverket är också tveksamt till att Betula Doctrina får den bankkredit på 500 000 kronor som man behöver för att finansiera verksamheten.

Budgeten är helt enkelt inte tillförlitlig enligt skolverkets mening. Och det här gör att verket avstyrker företagets ansökan, och då har man ändå inte prövat om det planerade frigymnasiet skulle medföra några påtagliga negativa följder för den kommunala gymnasieskolan i Falun och omgivande kommuner.