Svensk behandlingsmetod kan förbättra prognos vid hjärntumör

Svenska forskare blir nu först i världen att prova en unik metod på yngre patienter med hjärntumör. Det handlar om att få kroppens eget immunförsvar att angripa hjärntumören, men det handlar inte om att bota utan att öka överlevanden i en speciellt dödlig form av hjärntumör.

– Det är en av de tumörformer hos människan som har absolut sämst prognos och då menar jag att väldigt få, ett ytterst litet fåtal överlever den här sjukdomen, säger docent Peter Siesjö, neurokirurg i Lund.

400 drabbas varje år
Varje år drabbas cirka 400 personer av den allvarligaste formen av hjärntumör, malignt gliom, och medelöverlevnaden för dem som drabbas är bara tio månader. Det är en cancerform som är okänslig för strålning och cellgifter och man kan säga att den infiltrerar hjärnan.

– Den sprider fingrar som en bläckfisk in i den normala hjärnvävnaden. Det finns också väldigt små tumörceller som man inte kan se med något bildåtergivningssätt eller med ögat.

Vid universitetssjukhuset i Lund har man i över tio år arbetat med att försöka få kroppens eget immunförsvar att angripa de tumörceller som är kvar efter operation. De utopererade cancercellerna genmanipuleras och tillförs ett ämne som kraftigt retar upp kroppens immunförsvar.

Genmanipulerade celler återförs
De förändrade cancercellerna sprutas sedan in under huden på patienten. Kroppens immunförsvar känner då igen cancercellerna och svarar med att producera krigarceller, det vill säga vita blodkroppar.

– Genom en ganska märklig mekanism så kan de här vita blodkropparna ta sig tillbaka till tumörcellerna i hjärnan och döda dem.

Metoden har hittills testats på tio äldre patienter och en ännu ickepublicerad studie visar att överlevnaden nästan fördubblades.

Vill prova på yngre patienter
Nu har forskarna i Lund nu fått tillstånd av Läkemedelsverket att prova metoden på yngre patienter i åldrarna 18 till 50 år och hoppas att de som är yngre och har ett starkare immunsystem skall svara ännu bättre på behandlingen.

– Det är vår förhoppning att även en vaccination eller immunisering ska fungera bättre hos dem.

Malignt gliom beskrivs som en mycket grym form av cancer som påverkar personligheten och även om den nya behandlingen inte botar så kan den öka livskvaliteten för dem som drabbas och för de anhöriga.

– Det är en väldigt svår sjukdom för de anhöriga, kanske svårare än många andra cancerformer just genom att personligheten förändras.

Tror på bättre prognos
Tidigare dog nästan alla som drabbades av testikelcancer, men med nya behandlingsformer överlever numera de flesta och docent Peter Siesjö tror på samma utveckling för den dödliga formen av hjärntumör.

– Ja, det tror jag definitivt även om det är svårt att sia om det är vår behandling eller någon annan behandling. Det händer så pass mycket över hela det här fältet att det skulle vara märkligt om det inte skulle ge någon effekt på den här tumörformen också, säger Peter Siesjö, neurokirurg vid Universitetssjukhuset i Lund.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se