Nina Bouraouis onda tankar

”Mina onda tankar” heter en roman av den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui som översatts till svenska av Maria Björkman. Bouraoui debuterade i början av 90-talet med en roman om en instängd muslimsk flicka. Och sen följde en rad hemlighetsfulla och ursinniga romaner innan hon för ett par år sedan började skriva öppet självbiografiska böcker. ”Mina onda tankar” belönades med det fina Renaudotpriset.  Kerstin M. Lundberg har läst den och träffade Nina Bouraoui i Paris.

”Jag ville slå en bro mellan terapin och litteraturen, jag ville återskapa det där ordflödet, medvetandeströmmen” sa Nina Bouraoui till mej ”och så ville jag också avlägga en sorts bekännelse och var biktar man sej idag, om inte hos sin analytiker.”

Titeln ”Mina onda tankar” och romanens upptakt: ”Jag kommer till dig för att jag har onda tankar. Min själ förtärs, jag är belägrad” ja, det för ju onekligen tankarna till bön och bikt. Men sen är det slut på den religiösa färgningen. Romanen är utformad som en lång monolog förd inför en terapeut. Den är skriven i ett rasande tempo i ett enda stycke utan några utgångar. Dom långa meningarna böljar över sidorna uppstyckade enbart av kommatecken. En enda mening kan innehålla: en situation i nuet, en nattlig dröm och ett barndomsminne, allt föder och glider in i varandra. Nina Bouraoui associerar, reflekterar, analyserar och filosoferar. Ibland kan hon bli alltför abstrakt för min smak, men snart låter jag mig på nytt förföras av detta sinnliga språk. Hon frammanar bilder av ett komplicerat familjeliv. Pappan är algerier och mamman fransyska och den blodiga sprickan mellan dom två länderna går rakt igenom henne.Var hör hon själv hemma? Morfar kan inte acceptera detta blandäktenskap och talar föraktfullt om ”araber”. Är det ett skäl till hennes inneboende vrede, hennes självhat? Mammans svåra astmaanfall visar på livets bräcklighet. Och det plötsliga och brutala uppbrottet från Algeriet och barndomen vid 14 års ålder får henne att förneka och förtränga.

Nina Bouraoui skriver om sina tvångstankar, om vreden och våldet inom sej, om bundenhet och frihetslängtan, om sexualiteten, döden, skam och skuld och så rädslan, den som behärskat henne hela livet. Men hon skriver också om kärleken, till sina föräldrar, till Algeriet och naturen där, till skrivandet och till Flickvännen, den kvinna som hon äntligen efter ett antal svåra relationer hittat fram till.

Redan med romanen ”Pojkflickan” häromåret visade Nina Bouraoui att hon med sitt sökande efter en kulturell och en sexuell identitet är en viktig författare i vår tid. Och nu med ”Mina onda tankar” har hennes författarskap djupnat och mognat än mer. Jag väntar mig mycket av henne i framtiden.

                                                 Kerstin M Lundberg