Säger ni autencisk också?

Kulturnytts Karsten Thurfjell har på förekommen anledning tagits fram språkbatongen för att banka lite vett i oss.

Ja, jag trodde aldrig jag skulle uppträda som språkpolis, och jag kan hålla med språknämndens pragmatiker som åser språkliga förändringar, och bara konstaterar, ja, sådan är situationen i riket. Men när ett rent missförstånd sprider sig och börjar närma sig norm, då måste någon, ja så många som möjligt höja varningsflaggan:

Det heter inte autencitet!

Ända sen postmodernismen nådde Sverige på allvar 1987 har frågan om det autentiska jaget och subjektets upplösning varit het, och så småningom kommer förstås reaktionen: trenden går mot det naturliga, det jordnära, det äkta. Det står det till och med i rubriken för det trendseminarium som mejerierna håller i samband med tävlingen Årets Kock nästa vecka. Under rubriken Autencitet.

Det heter inte autencitet!

Säger ni autencisk på Svensk mjölk också?

Det heter ju autentisk, eller hur? Då måste det väl för allt smör i Småland heta autenticitet!

Nå, nu är ni inte ensamma om att säga fel. Idag säger en hel generation autencitet. Är det för komplicerat med två i så nära varandra, med bara ett litet liet c mellan sig. Eller är det för jobbigt att uttala? Kräver det för mycket kraft av tungspetsen att nå ända fram till tänderna?

En av Jan Berglins seriefigurer förmodade nyligen att det är samma lättja som gör att folk säger egenkligen i stället för egentligen. Man ids inte längre trycka fram tungan till t - och snart får väl egentligen stavas med k.

Jag tror vi måste börja träna tungan.

Säg nu efter mig: autenticitet.

Nej!

Autenticitet!

Åh! En gång till!

Nämen vaff…

Autenticitet för bövelen!…

                                                        Karsten Thurfjell