Söndag summarum: Två tungviktare

Söndag summarum heter en ny programpunkt i Radiosporten där en krönikör summerar veckans höjdpunkter. Först ut är Radiosportens Annika Greder Duncan som tar upp boxning och Johanssons sorti.

Söndag summarum har denna vecka två givna historiska höjdpunkter, två tungviktshistorier om tvekamp, en där Lennart Johansson som en gång svor att aldrig fortsätta för länge vid 77 års ålder tvingades in i pension efter 17 år- en där proffsboxning tog sina första trevande steg i Sverige igen efter 37 års förbud. Därmed är inte allt som det har varit längre.

Galan i Göteborg bjöd på en mängd hyfsade förmatcher men ingen huvudattraktion. Galan rörde sig snabbt framåt och 4 ronders matcher var egentligen en ganska bra ide. Man slipper se när folk blir extremt trötta och få alltför mycket stryk.

Galan bjöd på kul boxning från start med en debutant som brukar lägga golv men nu aldrig var i närheten av att hamna där. Daniel Hartvig blev historisk i proffsboxningens comeback och han följdes också av en pigg Rickard Lundby vars far ”Jätten” dök upp i TV bild kring intervju situation efteråt med ”Lillen”. Den sistnämnde visade sig dock vara lite för döv för att kunna begripa frågor. Hoppas vi.

En svensk som vann rättvist
Och Benjamin Kalinovic var bäst- i en match mot en underlig underfundig ukrainare- Boris Akopov- lyckades en svensk vinna rättvist efter att ha imponerat- det blev inte så mycket sånt annars.

För arrangörerna hade varit så måna om svenska segrar att man bjudit in dåligt motstånd.

Sämst på gränsen till parodisk var Åsa Sandells motståndare Tiffany Carter som tydligt visade att hon kunde tänka sig många ställen i världen hon hellre ville vara på än mitt i en ring där en dubbelt så lång människa slog på henne hela tiden . Till sist visade hon det extra tydligt när hon vägrade resa sig från sin ringhörna.

Ändå var det kul att se Åsa boxas i Sverige inför en publik som skrek hennes namn. Och kul också med män som tog över den fjantiga gå- runt i ringen och hålla -upp *skyltar- mellan- ronder -sysslan som övermejkade och underklädda tjejer gjorde annars.

Taktisk klok match av Colliander
Galan hade två jämna matcher den mellan Aldo Colliander och amerikanen Robert Daniels gav en svensk seger efter att de skandinaviska domarna i stort sett bortsett från att Daniels förde matchen och att Colliander sprang. Samtidigt kan sägas att Colliander gjorde en taktiskt klok match och undvek amerikanens fällor.

Men Daniels visade sig vara lite för bra också i verkligheten och inte bara på papper. Daniels var världsmästare ungefär samtidigt som Lennart Johansson inledde sin tid som UEFA president. Det var med andra ord ett tag sen. Nu var han gammal och gjorde sin sista match och sa efteråt att om den där Colliander ska bli nåt får han nog bli lite bättre. Colliander sa att han hade en bruten högerhand. Vad säger boxningskommissionen om det?

Jag tycker ofta sport är roligare när vinnaren inte är given på förhand. Jag tycker gott skandinaviska domare kan ge en amerikan en seger mot en svensk i Göteborg. Jag tycker rent av skandinaver också har rätt att rösta mot Lennart Johansson utan att vi ska hota med att bryta allt samarbete framöver.

Roligare när inte vinnaren är förutbestämd
Om Sverige fortsätter arrangera 4 ronders matcher kan vi säkert bli bäst i världen på just denna form av boxning. Ungefär som kortbanesimning fast bara i ett enda land. Inga andra länder kommer hålla på med det och så kan till och med riktigt bra boxare komma hit och bli helt förvirrade över hur annorlunda taktik dom måste lägga upp och så vinner Kalinovic och Hartvig och Lundby.

Och Platinis näve lyfts i luften sen han utmanövrerat Johansson med ”värna om det lilla landet och klubben vapnet” så att Johansson blev tvungen att prata om 24 lag i EM vilket Tyskland till exempel inte alls gillade.

Alla kan inte gilla allt – jag gillar Boxning och tyckte galan var snyggare än mycket jag sett i Tyskland och USA. Fast boxning precis som UFEA val är roligare när det inte är bestämt från början vem som ska vinna. Två jämbördiga motståndare minskar skaderisken och ökar de taktiska finesserna som egentligen är tvekampens huvudingrediens.

Ur en sån match går det ofta två vinnare.

Annika Greder-Duncan
annika.greder_duncan@sr.se