Golvbalkar gav vika på Norrlandsoperan

Uppdaterad 17:48
Det var golvbalkar som gav vika som orsakade olyckan under en rockkonsert på Norrlandsoperan på lördagskvällen.

– De bjälkar som golvplattorna vilar på har böjts av påfrestningarna och släppt i ändarna, säger Kjell-Arne Ågren, fastighetschef på Umeå kommun vid en presskonferens.

Är det en fog som har brustit, eller är det utmattning?

– Det vet vi inte. Det är en sak vi får undersöka. Det ska inte kunna hända, det här.

Inne i konsertlokalen ser Ekots reporter att två andra golvsektioner också varit nära att ge vika. De har sjunkit ner ungefär en halv decimeter. Enligt Kjell-Arne Ågren har två eller tre andra balkar i golvet också deformerats, men brast inte.

Gav efter under spelningen
Det var under en konsert med bandet Mando Diao som ett par sektioner av golvet kollapsade under den dansande publiken. De som ramlade föll 2 meter och 30 centimeter och landade på våningen under.

29 personer fördes till sjukhus och fyra vårdas fortfarande där, tre med benbrott och en med hjärnskakning. Inga allvarliga skador, säger Anders Sylvan, ansvarig för landstingets katastrofberedskap.

– Det var Titanic-känsla. Det var nästan som om folk bara flög ner i havet. Sedan ville ungdomarna se vad som hände. Det blev ett sådant tryck att folk från sidorna också föll ner, berättar Lizette Swanberg, som var på konserten.

Bandet bevittnade händelsen
Bandet på scen märkte också direkt att något hände, även om det var svårt att förstå vad som skett.

– Helt plötsligt blev det en stor grop i mitten av publiken. Det kan ju hända på konserter, att folk trillar i mitten. Det är vanligt när man dansar. Vi trodde att det var det. Men så tog det väldigt lång tid innan någon reste sig, och folk började signalera åt oss att avbryta. Då avbröt vi konserten och frågade vad det var som hände, säger Mando Diaos basist Carl-Johan Fogelclou.

– Sedan kom arrangören och bad folk att gå ut ur lokalen. På väg till logen såg vi hur folk kom från lokalen. Några var lite blodiga och någon hade svimmat.

Under de senaste åren har Norrlandsoperan satsat mycket på just rockkonserter.

Norrlandsoperans vd, Magnus Aspegren, säger att golvet ska hålla för den belastning det utsattes för på kvällen.

– Det ska ju hålla för X antal. Det är gjort för en teater där det ska vara tung dekor och så vidare, säger han.

Men det är stillastående saker och personer. Här handlar det om flera hundra personer som kanske rör sig i takt?

– Ja, och sådan verksamhet har vi haft under de här åren och har inte sett någonting som har tytt på att det inte skulle hålla.

Har man testat det ur den synvinkeln?

– Inte vad jag vet.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se