Boforskare varnar för bostadsbubbla i Åre

Bostadpriserna i Åre har stigit kraftigt de senaste åren. Exempelvis har bostadsrättspriserna i centrala Åre ökat med ungefär 150 procent mellan 2001 och 2006.

Bengt Turner, professor i nationalekonomi vid Institutet för bostadsforskning, varnar för att det kan röra sig om en lokal fastighetsbubbla.

– Prisutvecklingen skjuter en bra bit över vad som är en rimlig prisutveckling på sikt. Vi pratar om 20-30 procent på årsbasis och det är naturligtvis inte hållbart i längden. Prisutvecklingen har varit så snabb det senaste året så det är naturligtvis lite av en bubbla i Åre, säger han.

Åre är ett extremfall
Bengt Turner säger samtidigt att Åre är ett extremfall, att det är väldigt mycket som påverkar och att det därför är svårt att veta hur prisutvecklingen kommer att bli framöver.

Han pekar exempelvis på att Åre är väldigt attraktivt och har en särställning som alpin ort i Sverige och att många bostadsköpare har gott om pengar och är inte så priskänsliga.

Dessutom går det att finansiera delar av bostadsköpet genom att hyra ut till turister, att hyra ut en trerumslägenhet under vintersäsongen kan ge uppemot 90 000 kronor före skatt.

Tiden efter VM avgörande
Men Bengt Turner säger också att mycket avgörs av utvecklingen efter alpina VM, om marknaden klarar av att svälja de nya lägenheter som byggs.

Om man tittar på statistiken syns det att prisutveckling tog fart på allvar 2002, året då det blev klart att Åre skulle få arrangera Alpina VM i år.

Exempelvis har bostadsrättspriserna i de mest attraktiva delarna av Åre ökat med närmare 150 procent från 2001 till 2006, i rena siffror från 12 500 kronor per kvadratmeter till 30 000 kronor per kvadratmeter.

Priserna på småhus har också ökat
Småhuspriserna ökade under samma period med 63 procent, ännu mer i de mest attraktiva delarna.

Lena Sandström, som driver en mäklarbyrå i Åre, tror inte att det rör sig om en bubbla, däremot tror hon inte att priserna kommer att stiga speciellt mycket framöver.

– Jag tror att priserna är på topp nu.

Tror du att priserna kommer att sjunka efter VM?

– Nej, jag tror inte att de kommer att sjunka men jag tror att själva kulmen är nådd nu och att priserna mer kommer att stabiliseras, säger Lena Sandström.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se