För kung och fosterland

Text : Magnus Uggla
Musik: Magnus Uggla och Anders ”Henkan” Henriksson
Artist: Magnus Uggla

Anders ”Henkan” Henriksson och Magnus Ugglas samarbete går långt tillbaka i tiden. Redan 1977 påbörjade de två stockholmarna sitt musikaliska jobb. 

Henkan är musikproducent  som inledde sin musikkarriär på EMI, som ansvarig för den klassiska repertoaren. Han var låtskrivare och producent åt bland andra Tages och The Shanes, men sedan 1977 har han alltså jobbat med Magnus. ”Henkan” har varit med-kompositör till huvudparten av Ugglas låtar, samtidigt som han har varit musikaliskt ansvarig som arrangör och orkesterledare på skivorna. 
      
Per Allan Magnus Claësson Uggla startade sitt första band 1968 med sina grannar i Nacka. Bandet kallades JUSO, en förkortning av medlemmarnas efternamn. Gruppens största bedrift var att spela förband åt Pugh & Nature och Telefonpajsaren på Fregatten.
     Som soloartist debuterade Magnus 1975 med albumet Om Bobbo Viking, men han slog inte igenom ordentligt förrän två år senare med skivan Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt (1977). Succén med skivan ledde till att han ställde upp i Melodifestivalen 1979 med ”Johnny the Rocker”. 

Med albumet Välkommen till folkhemmet (1983) kom satiren in i Magnus texter, något som har blivit hans kännetecken. Sedan dess har han gjort sig ett namn som spydig, men vitsig samhällskritiker. 

1991 tilldelades Magnus Karamellodiktstipendiet och medverkade senare i stipendieutdelaren Povel Ramels revy Knäpp igen.

Magnus har fått sju Rockbjörnar: för årets svenska album 1983 (Välkommen till folkhemmet), 1986 (Den döende dandyn) och 1989 (35-åringen) samt för årets svenska manliga artist 1983, 1986, 1989 och 1993. Det senaste albumet, Ett bedårande barn av sin tid, kom ut våren 2006 och är Magnus tolkning av Karl Gerhard. Det är Magnus 19:e skiva.

Upphovsmannens beskrivning av ”För kung och fosterland”: Det finns både dur och moll, och det går både fort och långsamt