Kristina från Duvemåla i tingsrätten

På tisdagen ska en segsliten tvist behandlas i Stockholms tingsrätt. Frågan om vem som egentligen har skrivit manuset till succémusikalen Kristina från Duvemåla, och därmed har rätt till en tredjedel av intäkterna om och när den sätts upp på Broadway i New York.

När guldet blev till sand. Med text och musik som tveklöst är skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Men vem som egentligen är upphovsman till manuset i musikalen är en fråga som nu har ältats i tolv år.

Storyn bygger förstås på Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Men sedan skrev dramatikern Carl-Johan Seth ett manus anpassat till en musikal för uppsättningarna i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Avtal för uppsättningar i Sverige
Han och Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrev avtal, och enligt det avtalet har han också fått ersättning för uppsättningarna i Sverige.

Men frågan är nu om han ska få något om det blir en uppsättning också på Broadway.

För Björn och Benny hävdar att det egentligen inte är Carl-Johan Seths manus som har använts. Det höll inte måttet utan fick omarbetas så mycket att det inte längre kan sägas vara hans verk.

”Ett simpelt grepp”
Men Carl-Johan Seths advokat Staffan Michelsson säger att han kan visa i rätten att det är Seths texter och dramaturgiska grepp som har använts, och han avfärdar bestämt kritiken att Carl-Johan Seths manus inte skulle vara bra nog.

– Det är ett simpelt grepp, det är förtal när man talar om att Seths manus inte var bra nog. Rätten ska nu inte pröva vad som är bra eller dåligt, det är inte den rättsliga frågan, så jag hoppas vi slipper en del av den diskussionen, säger Staffan Michelsson.

Vad är det som står på spel i rättegången?

– Det beror på hur Kristina kommer att gå i den fortsatta lanseringen. Om det blir succé på Broadway är det väldigt mycket pengar som står på spel. Om det blir fiasko handlar det bara om heder och ära, säger advokat Staffan Michelsson.

Rättegången kommer att pågå i tre dagar. Björn Ulvaeus, Benny Andersson och deras ombud Rolf Andersson har avböjt att kommentera före rättegången.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se