Festivalarrangörer kritiserar decibelgräns

Nu rasar festivalarrangörerna över socialstyrelsens riktlinjer för hur man högt man får spela på konserter och festivaler. Organisationen Folkets hus och parker säger att man kommer att ta strid i frågan. (P3 Nyheter)

– Det som händer i landet är en katastrof för hela vår bransch. Live-industrin i Sverige utsätts för försåtliga okunniga angrepp från Socialstyrelsen och staten, säger JP Bordahl, som sitter i Folkets hus och parkers styrelse och som också är festivalchef vid Hultsfredsfestivalen.

På vilket sätt?

– Det är omöjligt att driva en konsertverksamhet där man ser musik som buller, som Socialstyrelsen har fått för sig att man ska göra.

För snart två år sen beslutade Socialstyrelsen om riktvärden för hur högt ljud som får spelas på konserter för att undvika hörselskador: 97 decibel för konserter som barn och vuxna får gå på, och 100 decibel på konserter som bara är för vuxna.

På Hultsfred skulle man egentligen vilja spela 103 decibel.

På grund av hur decibelskalan är uppbyggd så innebär 3 decibels skillnad dubbelt så stark ljudtrycksnivå.

Inte en fråga om ord
Socialstyrelsens utredare Johanna Bengtsson har svårt att förstå kritiken och tycker definitivt inte att ljudnivån ska kunna höjas.

– Anledningen till att vi pratar om buller är ju att höga ljudnivåer kan ge hörselskador. När vi pratar om buller på Socialstyrelsen pratar vi om störande buller och om buller som kan ge skador. Jag tycker visst att musik kan vara en fantastisk konstform, men om den ger upphov till skador blir det ju en typ av buller.

– Det är inte orden i sig det handlar om. Problemet är att alltför höga ljudnivåer ger upphov till hörselskador. Det är det problemet som gör att vi har tagit fram riktvärden, säger Johanna Bengtsson.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se