Iran och USA på kollisionkurs – vem viker sig först?

Lördag 24 februari

I veckan gick FN:s tidsfrist ut för Iran att avbryta sin anrikning av uran. Irans president Mahmoud Ahmadinejad vägrar att gå med på detta villkor för att förhandla. Nästa steg i FN:s diplomatiska spel är troligtvis hårdare ekonomiska sanktioner. Men Irans vänner Ryssland och Kina bromsar samtidigt som USA manar på för att ta i med hårdare tag mot Iran.

Parallellt med den militära uppladdningen, som är i full gång i Persiska viken, pågår ett allt hätskare ordkrig. Är det i själva verket så att USA söker anledningar att sätta sina angreppsplaner i verket? I veckan avslöjades att det finns två scenarier som skulle utlösa ett amerikanskt anfall mot Iran - bevis för att Iran verkligen håller på att utveckla kärnvapen eller iransk inblandning i en attack mot amerikanska soldater i Irak.

I Konflikt diskuterar vi diplomatins begränsningar och möjligheter för att lösa upp de hårda motsättningarna mellan Iran och USA. Hur effektivt är hot om våld och när har det spelat ut sin roll? Samtal med Ulla Gudmundsson, chef för analysenheten på UD och ambassadör Rolf Ekéus, med lång erfarenhet av medlingsuppdrag i hopplösa konflikter, nu verksam som OSSE:s kommissionär för nationella minoriteter (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

Den militära slagstyrkan för ett anfall mot Iran finns nu på plats i Persiska viken, hävdar den pensionerade amerikanske flygvapenöversten Sam Gardiner. Även om beslutet att anfalla inte är fattat, så tyder mycket på att det är president Bushs plan.

Hör den brittiske journalisten Patrick Cockburn om det bisarra i USA:s anklagelser mot Iran för inblandning i det irakiska motståndet.

Iranska bloggar stängs ned. Det har hänt förr men nu drabbas också de regimvänliga sajterna. Frilansjournalisten Nima Afshar Naderi, som publicerar kultursajten Pendar, intervjuas av Negar Josephi.

Bush och Ahmadinejad mer lika än olika

Den brittisk-iranske statsvetaren Anoush Ehteshami, rektor för School of Government and International Affairs vid Durham University, om likheterna mellan George Bush och Mahmoud Ahmadinejad. Är det däför de har så svårt att komma överens?! Båda är lika främlingsfientliga, nationalistiska, arroganta och har lika snäva världsbilder. Därför vet de också att de inte kan lita på varandra, säger Ehteshami.


 

Programledare:
Saam Kapadia

Producent:
Daniela Marquardt